Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zimní střediska v Jeseníkách dál zápolí s úbytkem sněhu. Omezené možnosti mají i běžkaři

Provozovatelé ski areálů v Jeseníkách se nadále potýkají s teplým a deštivým počasím, které způsobuje výrazný úbytek sněhu na sjezdovkách. Střediska ve vyšších polohách jsou ale nadále v provozu, areály se snaží udržet podle možností co nejlepší podmínky i kvůli probíhajícím jarním prázdninám. Omezený je výběr tratí také pro běžkaře.

„Bohužel v Jeseníkách je momentálně nad nulou, průměrně tři až čtyři stupně. Pokrývka sněhu značně ubyla, sníh je starý a mokrý. Na Ovčárně se udává nyní metr sněhu, hřeben směrem z Ovčárny na Skřítek je vyfoukaný a řekl bych, že na běžkách již docela nesjízdný. Jediná doporučená trasa pro běžky je z Červenohorského sedla na Švýcárnu a Praděd, ale sníh je již starý a špinavý, místy se musejí běžky přenášet,“ komentoval situaci dispečer jesenické horské služby David Spiller.

Ve většině lyžařských středisek již přírodní sníh podle něj neleží, areály jsou odkázány již pouze na umělý sníh. Tratě jsou ráno velmi zledovatělé, upozorňuje dispečer. „Areály v Jeseníkách, ale i ty menší v podhůří jsou však stále v provozu, díky technickému sněhu jsou sjezdovky vysněženy,“ řekl Spiller. Příliš pozitivní podle něj není ani výhled na příští dny. Teploty se mají stále pohybovat nad nulou, podle předpovědi se nedá očekávat na horách ani žádné velké sněžení.

Pivovary Holba, Zubr a Litovel hlásí úspěšný rok. Export byl rekordní, pivo z kraje směřovalo i na Kubu

Tradiční statistika celkového výstavu, tedy množství produkovaného piva, hovoří z pohledu společnosti Pivovary CZ Group o úspěšném roku 2023. Skupina zahrnující přerovský pivovar Zubr, hanušovickou Holbu a také pivovar Litovel, vyrobila dohromady...

Většina provozovatelů jesenických lyžařských středisek se snažila alespoň využít středečního poklesu teplot k upravení sjezdových tratí. V provozu je například celé Červenohorské středisko nebo ski areál Praděd, denně v provozu je také středisko v Koutech, všechny vleky jedou také ve Ski Aréně Karlov a podle webových kamer je tam i poměrně slušná návštěvnost. Znovu se rozjela také lanovka v Přemyslově, v provozu je modrá sjezdovka a dětský areál.

Počasí naopak stále komplikuje obnovení provozu v horském středisku Kraličák. Lyžovat se sice nedá, středisko však připravuje zimní koncert, který se má uskutečnit 24. února ve Stříbrnicích. „Návštěvníci se mohou těšit na večer plný improvizace, skvělé muziky, zpěvu, beatboxu, loopingu a hlavně tří skvělých multitalentových umělců - svojí jedinečnou show na Kraličáku rozjedou Vojtěch Dyk, Endru a JeN Hovorka,“ uvedlo středisko na svých stránkách.

Provoz už zastavila některá níže položená lyžařská střediska, pro které je současné počasí fatální. Vleky tak stojí například v Hlubočkách na Olomoucku, do odvolání je mimo provoz i areál v Kladkách na Prostějovsku. Naopak v Hrubé Vodě u Olomouce se opět lyžuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Areál Kouty

Štítky Lyžování, počasí, zima, obleva, teplé počasí, oteplení, vlek, lanovka, ski areál, Kouty, Ovčárna, Praděd, Červenohorské sedlo, Hlubočky, Hrubá Voda, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní střediska v Jeseníkách dál zápolí s úbytkem sněhu. Omezené možnosti mají i běžkaři  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.