Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Německé tanky za pomoc Ukrajině. Na Libavou by mohly zamířit další desítky Leopardů

Výzbroj tankového praporu české armády v Přáslavicích u Olomouce by se mohl ještě letos rozšířit o další německou bojovou techniku. Vojenský útvar ve výcvikovém prostoru Libavá má k dispozici 14 tanků Leopard 2A4, Německo nabídlo České republice za podporu Ukrajiny darování dalších patnácti pancéřovaných vozidel stejného typu a zároveň také možnost odkoupení patnácti kusů této techniky.

Česko by mohlo od Německa darem získat dalších 15 tanků Leopard 2A4 jako ocenění za vojenskou pomoc Ukrajině. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). O nabídce kabinet informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle Fialy by šlo o podobný scénář, na základě kterého už česká armáda získala 15 tanků za dodávky obrněné techniky na Ukrajinu. Německo kromě daru nabízí také možnost nákupu dalších 15 tanků Leopard 2A4, celkem by tak Česko mělo 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla.

Německo už Česku za podporu Ukrajiny darovalo v letech 2022 a 2023 14 tanků Leopard 2A4, poslední z nich dorazil do Přáslavic na Olomoucku loni v listopadu. Součástí daru je také jedno vyprošťovací vozidlo Büffel 3 na podvozku Leopard 2A4, které má do Česka dorazit letos, podle ministryně možná už v následujících dnech. Cena prvního daru byla podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun.

„Zároveň s tímto darem přišla od Němců nabídka, jestli bychom neměli zájem o dalších 15 tanků, za které bychom něco zaplatili,“ uvedla. Částka by podle ní odpovídala stejné částce, jakou platí Německo. „Cena by se tak pohybovala v řádu nižších stovek milionů eur,“ sdělilo v tiskové zprávě ministerstvo. Celkem by tak Česko mělo 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla. „Mohli bychom se tak dostat na počty, které už armáda považuje za zásadní pro tankové prapory i pro to, abychom si budovali těžkou brigádu,“ dodala ministryně.

Silnější tankové střelby na Libavé: starousedlíci z okolí jsou zvyklí, nové obyvatele Leopardy ruší

V rozpisech plánovaných termínů výcviku ve vojenském prostoru Libavá nedaleko Olomouce jsou dny ostrých střeleb z tanků opatřeny poznámkou extrémní hlučnost. Silný akustický projev přináší zejména výcvik s obrněnci typu Leopard 2A4, česká armáda...

Černochová předpokládá, že do zajištění životního cyklu tanků by byl zapojen český obranný průmysl. Smlouva by měla být uzavřena nejpozději ve druhém čtvrtletí roku 2024, uvedla. „Dodávka tanků by mohla být zahájena ve druhé polovině letošního roku a dokončena v roce 2025,“ předpokládá ministerstvo.

„Armáda České republiky vyhodnotila, že akceptování nabídky německé strany v plném rozsahu by bylo pro obranu České republiky výhodné. Schopnosti tankového praporu by dar a následný odkup německých tanků jednoznačně krátkodobě i střednědobě zvýšil,“ poznamenal náčelník generálního štábu Karel Řehka.

„Z krátkodobého hlediska by díky zvýšení počtu tanků Leopard 2A4 mohl tankový prapor přejít na novou strukturu a rychleji zahájit nábor nových vojáků. Což by umožnilo získat dostatečné zkušenosti ohledně nové tankové platformy ještě předtím, než bude pořízena nová generace hlavního bojového tanku,“ uvedlo ministerstvo. Zároveň by se rychleji splnil závazek NATO týkající se těžké brigády.

Letos bude podle ministryně také vláda jednat o přistoupení k projektu nejmodernějších tanků Leopard ve verzi 2A8. Podle dřívějších informací by mělo Česko zájem nejméně o 77 tanků řádově za desítky miliard korun. Od společného postupu s Německem a dalšími zeměmi si slibuje především výrazné snížení ceny, zkrácení dodávek a zajištění odpovídající logistické podpory. „Po roce 2030 by pak AČR mohla mít k dispozici v aktivní službě či rezervách přes sto tanků Leopard dvou typů,“ doplnilo ministerstvo.

Česká armáda teď využívá modernizované tanky T-72M4CZ. Modernizované tanky T72 si Česko plánuje nechat dokud nebude mít náhradu. Nemodernizované tanky by mohly putovat na Ukrajinu, uvedla ministryně.

Leopard 2A4 je bojové, pancéřované, pásové obrněné vozidlo s vysokou manévrovací schopností v terénu. Patří do kategorie Hlavní bojový tank.
Základní charakteristika vozidla
Tank je určen k ničení tanků a ostatních obrněných cílů, živé síly a nízkoletících prostředků. Je vyzbrojen 120 mm kanónem s hladkou hlavní, stabilizovaným ve dvou rovinách. Dále je vyzbrojen dvěma kulomety MG3 ráže 7,62 mm, jedním spřaženým s kanónem a protiletadlovým na příklopu nabíječe. Tank je vybaven zařízením chránícím osádku a vnitřní výstroj vozidla proti tlakové vlně, radiaci a chemickým látkám, má zařízení pro překonávání vodních toků jízdou pod vodou, zadýmovací zařízení k vytvoření dýmových clon pro maskování a hasící zařízení pro hašení požáru uvnitř vozidla.
Základní takticko-technická data:
Osádka 4 (velitel, střelec, nabíječ, řidič)
Hmotnost 55 150 kg
Měrný tlak 7.4 N/cm2
Délka 7,720 mm (bez hlavně)
8,490 mm (hlaveň v poloze 6 hodin)
9,670 mm (hlaveň v poloze 12 hodin)
Šířka 3,750 mm
Výška 3,000 mm
Výzbroj kanón Rheinmetall 120 mm L44 s hladkým vývrtem
Maximální rychlost 68 km/h, 30 km/h vzad
Maximální dojezd na silnici 340 km
v terénu 220 km
střední hodnota kombinovaná 280 km
Motor MTU MB 873 vícepalivový, 1500 hp
Převodovka Renk HSWL 354, 4 stupně vpřed, 2 vzad
Zaměřovač střelce RME EMES 15 s termální větví a laserovým dálkoměrem
Zaměřovač velitele Hensoldt PERI-R17
Zdroj: acr.army.cz

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB 73. tankový prapor "Hanácký"

Štítky Armáda, tank, Leopard, Přáslavice, německý tank, modernizace, Libavá, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

kluci dostali a rozbijeni drahy hračky. kdyby si je tak chtěli vyzkóšet a UKR !

Pátek, 23. února 2024, 19:05Odpovědět

Německé tanky za pomoc Ukrajině. Na Libavou by mohly zamířit další desítky Leopardů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.