Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

VIDEO: Přes silnici u Starého Města v Jeseníkách se valilo obrovské stádo jelenů. Klip pobláznil internet

Video, na kterém u Starého Města na Šumpersku přeskakuje svodidla a valí se přes silnici obrovské stádo jelenů, pobláznilo internet. Záběry mají statisíce zhlédnutí, zvířata přes cestu skáčou téměř půl minuty a poté mohutné stádo opět mizí v lese.

Šedesát milionů za postavení větrných elektráren u Branné. O jejich výstavbě budou jednat zastupitelé

Čtyři větrné elektrárny plánuje postavit u Branné na Šumpersku společnost Meridian Nová energie. V případě výstavby by obec měla od investora v průběhu následujících let získat desítky milionů korun. Záměr by mělo zastupitelstvo projednat na jaře.

Video se na sociálních sítích objevilo před několika dny, jeho autorky se podepsaly jako Hanča, Kamča a Denča. Stádo jelenů, jejichž počet odborníci odhadují na 130 kusů, přebíhá silnici kousek za Starým Městem pod Sněžníkem u odbočky na Stříbrnice.

Unikátní záběry odstartovaly tisíce nadšených komentářů, kde lidí nešetří slovy jako nádherné, úžasné, majestátní. "Škoda, že jim člověk ničí přírodu. Radši bych žila bez aut v krásné přírodě, než koukat, jak svodidla překáží zvířatům. Planeta vs lidi," povzdechla si například jedna z diskutujících Pavlína Brůžková.

Podle regionálního webu Šumperský Rej, který záběry přinesl, si video už pustilo dokonce dva a půl milionu lidí a má tisíce sdílení včetně zahraničních televizí v Polsku nebo slovenské stanice Joj.

Odborníci z Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a další experti však upozorňují, že tato situace není přirozená. 

"Na jedné straně všichni obdivujeme krásu a urostlost jelení zvěře, na druhé straně je potřeba říct, že je to problém. Spárkatá zvěř je silně přemnožená a toto video je toho důkazem. Horské lesy jsou proto neúnosně zatíženy a z toho plynou obrovské problémy s jejich obnovou, protože tato zvěř všechno spase. V přírodě potřebujeme rovnováhu, kterou člověk bohužel narušuje. Proto se do Jeseníků musí vrátit velké šelmy, jako jsou vlci nebo rysi," je přesvědčen například Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

Podle Pavla Jurky z Chráněné krajinné oblasti Jeseníky mohou být v horách dokonce dvě až tři podobná obrovská stáda jelenů. "V dnešní době bohužel zvěř přestala migrovat rovnoměrně, ale stahuje se do míst, kde má potravu. Doufáme, že pomůže návrat velkých šelem do Jeseníků," uvedl Jurka. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šumperský Rej | Zdroj Šumperský Rej

Štítky stádo, jelen, silnice, zábradlí, skok, video, Staré Město, Jeseníky, Internet, okres Šumperk, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Dombrovsky

Hlavně že se jelenům nic nestalo . Ostatní je nezajímavé.

Sobota, 2. března 2024, 15:59Odpovědět

PINKOVA ALENA

nebankovní půjčka pro fyzické osoby, podnikatele a firmy od 50000 Kč/EUR do 85000000 Kč/EUR s flexibilní úrokovou sazbou 3% pro více informací nás kontaktujte na Email: mhorackova04@gmail.com

Úterý, 27. února 2024, 02:07Odpovědět

Josef Korbas

Největší šelmou je myslivec, tak proč mu bránit v lovu?

Sobota, 24. února 2024, 17:40Odpovědět

Josef Folta

Jenže vlci problém přemnožené zvěře neřeší. Vlk není pitomec a snaží se přežít. Proto loví snadněji dostupnou potravu a tou jsou nejen v této oblasti hojně chovaná hospodářská zvířata. Navíc je tady tak velká hustota obydlení, že si vlci na přítomnost lidí zvykají a ztrácejí plachost. To se potvrdilo třeba u mědvědů na Slovensku.

Sobota, 24. února 2024, 08:51Odpovědět

VIDEO: Přes silnici u Starého Města v Jeseníkách se valilo obrovské stádo jelenů. Klip pobláznil internet  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.