Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zoo Olomouc rozšiřuje chov mimořádně vzácného daňka mezopotámského

V přírodě čelili vyhynutí, daňky mezopotámské se podařilo zachránit díky dlouholetému úsilí zoologických zahrad. Velmi vzácné sudokopytníky chová i Zoo Olomouc, skupina daňků se v únoru rozšířila o dvě mladé samice. Ty dorazily na Svatý Kopeček z Německa.

Nejvyšší návštěvnost za čtvrt století. Zoo Olomouc hlásí úspěšný rok a plánuje další investice

Do zoologické zahrady v olomoucké městské části Svatý Kopeček zavítalo v roce 2023 přes 381 tisíc návštěvníků, jde o překonání této statistiky za předchozích 25 let. Loni zoo otevřela dvě nové části safari a dál se věnovala také důležitým, i když...

Ve volné přírodě žije 600 až 700 posledních jedinců daňka mezopotámského. Do zoologické zahrady na Hané přicestovaly dvě dvouleté samice ze zoo v německém Kronbergu a olomoučtí chovatelé věří, že se budou podílet na dosavadním úspěšném chovu. Ve zdejší zoo se dosud narodili čtyři jedinci tohoto vzácného druhu.

„Daňci představují vůbec nejvzácnější zvíře, které máme v zoologické zahradě. V přírodě bylo téměř vyhubeno – je to takový triumf evropských zoologických zahrad, neboť jsme je v Evropě zachránili před vyhubením. V současné době jsou tito daňci chováni ve zhruba 16 evropských zoologických zahradách. U nás v republice kromě Olomouce chová ještě ostravská zoo samce. Jediné chovné stádo v republice tak máme zatím pouze my," přiblížil vědecký pracovník  Zoo Olomouc Jan Pluháček. S příjezdem samic si chovatelé slibují rozšíření chovu. „Daňci se množí lépe ve větších skupinách. Loni se tito daňci rozmnožili pouze v šesti evropských zoo včetně naší," doplnil.

Roční náklady na krmiva v Zoo Olomouc stouply o milion korun

Přibližně o šestnáct procent meziročně stouply náklady na krmivo v Zoo Olomouc. V roce 2022 zaplatila zoologická zahrada za potravu pro zvířata necelých sedm milionů, loni už částka přesáhla osm milionů. Nejrozmanitější krmné dávky potřebují...

Dvě mladé samice se ve výběhu olomoucké zoo vzápětí přičlenily ke dvěma samcům, dalším dvěma samicím a jednomu mláděti. Společnost jim dělá početné stádo jelenů sika vietnamských, muflonů a koz. „V této komunitě problém nemají. U daňků jsme měli dlouhodobě jen jednu samici, neboť se nám dlouho nedařilo sehnat další - a přesto se věnovali jen své samici a se sikami se nerušili. Nové samice se sžily se stádem úplně hladce," doplnil Jan Pluháček.

Chovatelé daňky krmí senem a trávou, stravu jim doplňují speciálními granulemi a potřebným minerálním lizem. „Všichni jelenovití představují pozoruhodnou skupinu zvířat. Samcům se každý rok obnovuje paroží, které u těchto zvířat tvoří až čtvrtinu veškeré kostry. Každoročně si tak musí vytvořit čtvrtinu kostry, což je obrovské množství minerálů, které spotřebují,“ poznamenal vědecký pracovník pro ochranu přírody.

Daněk mezopotámský je druh, který historicky žil na území Mezopotámie, byl zobrazován na starověkých památkách již v devátém století před naším letopočtem. „Bylo to lovné zvíře, na konci 19. století se věřilo, že bylo úplně vyhubeno. Na počátku 50. let však byla v dnešním Íránu objevena dvě malá stádečka a odtud se podařilo dovézt tři jedince do německého Kronbergu. Z tohoto páru dnes pochází drtivá většina dnešní populace daňků," řekl Pluháček. Několik zvířat bylo později ještě převezeno z Íránu do Izraele, odkud je tamní zoo úspěšně vypouštějí do přírody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Zoo Olomouc, daněk mezopotámský, zvířata, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Olomouc rozšiřuje chov mimořádně vzácného daňka mezopotámského  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.