Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Plechové popelnice v Přerově končí. U rodinných domů je nahradí plastové nádoby, které budou mít čip

Plechové popelnice u rodinných domů v Přerově končí. Nahradí je plastové nádoby, které budou mít čip. Výměna se bude týkat dva a půl tisíce odpadových nádob a začne v polovině března letošního roku. Čipy by měly technických službám pomoci zlepšit svoz odpadků ve městě.

Přerov chce postupně vyměnit všech dva a půl tisíce plechových popelnic ve městě a ve všech místních částech. "Jedná se o popelnice u rodinných domů o objemu 110 litrů, za které dostanou Přerované nové černé plastové nádoby o objemu 120 litrů. Důvodem je čipování, čip nejde umístit do plechu. Plastové popelnice jsou také praktičtější, odolnější a snadněji udržovatelné než kovové,“ konstatoval jednatel Technických služeb města Přerova Petr Měřínský.

Majitelům výměna nepřinese žádné starosti nebo povinnosti. Při svozu jim pracovníci Technických služeb jednoduše starou popelnici vymění za novou. "U rodinných domů je okolo pěti tisíc odpadových nádob, zhruba polovina z nich je plastová. A ty dostanou už jen nový čip," dodal Petr Kavka z technických služeb.

Společnost v této souvislosti žádá obyvatele o spolupráci. Měli by v době svozu odpadů nechat po dobu až dvou dnů všechny popelnice před domem. "Bude pro nás tak jednodušší dostat se ke každé nádobě a nainstalovat do ní čip," vysvětlil Kavka.

Petici proti odpadovému centru v Prostějově už podepsalo přes tisíc lidí. Linku chce ve městě stavět FCC

Do prostějovských ulic nyní vyrazili dobrovolníci, kteří do schránek roznášejí letáky s peticí proti plánovanému odpadovému centru. Linku na výrobu tuhých alternativních paliv z odpadů s kapacitou pětinásobně převyšující potřeby Prostějova chce v...

S čipy už má Přerov zkušenosti z minulého roku, kdy označil 2200 kontejnerů na veřejně přístupných místech a 1500 nádob u firem. "Čipy nám pomáhají k lepší evidenci výsypů a k efektivnějšímu plánování tras. Jakmile budeme mít všechny tyto informace pohromadě, můžeme s nimi účinně pracovat,“ uvedl Měřínský.

Samotné čipování probíhá umístěním plastového puku o velikosti přibližně tři centimetry do předem připraveného otvoru, kterým jsou odpadové nádoby vybavené již z výroby. Následně je do pořízeného software načteno číslo čipu a zanesena informace o typu nádoby, druhu odpadu a přesné GPS pozici.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky popelnice, plech, plast, výměna, čip, odpad, svoz, Přerov, rodinný dům, Petr Měřínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plechové popelnice v Přerově končí. U rodinných domů je nahradí plastové nádoby, které budou mít čip  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.