Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Olomouc loni hospodařila s přebytkem 138 milionů korun. Obrovské zadlužení města se postupně snižuje

Město Olomouc loni hospodařilo s přebytkem 138 milionů korun. Celkové příjmy města byly 3,46 miliardy korun a výdaje 3,32 miliardy. Na závěrečnou bilanci městského rozpočtu měly pozitivní vliv vyšší daňové příjmy. Předloni byl přebytek 167 milionů.

Schválený návrh rozpočtu Olomouce na rok 2023 původně počítal s příjmy 3,017 miliardy korun a výdaji 3,181 miliardy korun. Plánovaný schodek 164 milionů korun radnice v návrhu loňského rozpočtu pokryla pomocí úvěrů i zapojením sedmdesátimilionového přebytku z roku 2022. Skutečné příjmy ale byly výrazně vyšší a v závěru roku předčily výdaje města. Zadluženost Olomouce loni klesla na 1,42 miliardy korun z 1,56 miliardy korun v závěru roku 2022.

Radnice měla na konci loňského roku na svých bankovních účtech finanční zůstatky v celkové hodnotě 516,2 milionu korun, z nichž 300 milionů korun už zapojila do letošního rozpočtu. Další peníze město použije například na investice či projekty dotované EU.

Letos olomoucká radnice hospodaří s příjmy 3,304 miliardy korun, které jsou meziročně o 287 milionů korun vyšší. Výdaje města mají vzrůst o 379 milionů korun na 3,56 miliardy korun z loňských 3,181 miliardy korun. Schodek 256,3 milionu město pokryje pomocí peněz ze svých bankovních účtů a krátkodobého revolvingového úvěru 120 milionů.

Olomouc byla v minulosti jedním z nejzadluženějších měst v zemi. V posledních letech dluh klesá. "Z pohledu rozpočtové stability města je vypovídajícím údajem zadlužení vůči daňovým příjmům. Když jsem přebíral město, pohybovali jsme se okolo 80 procent, dnes jsme na 54 procentech, což je pásmo rozpočtové odpovědnosti," řekl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Do Olomouce levněji, ale bez přestupu na MHD. Cestující v kraji budou moct ušetřit při dojíždění

Možnost ušetřit při dojíždění do města Olomouce budou mít nově cestující v příměstských autobusech Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. V regionu bude od první březnové neděle fungovat nová tarifní zóny 710. Ta poslouží pasažérům,...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky rozpočet, dluh, přebytek, hospodaření, zadlužení, radnice, Evropská unie, ANO 2011, úvěr, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Zadlužili ho Modry Kuyvy u ODSS, ktery vyřvávali, že nás zadlužovali komóši, a pak když ODSS řádila, ta to bylo eště horši !!! tak a to NEzapomeňte, až budete oslavovat Převrat ze 17. listoprdu !

Středa, 6. března 2024, 12:58Odpovědět

Olomouc loni hospodařila s přebytkem 138 milionů korun. Obrovské zadlužení města se postupně snižuje  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.