Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Káva, nanuky či burgery. Zoo Olomouc loni utržila za občerstvení 24 milionů korun

Mimořádně úspěšný rok nejen z hlediska návštěvnosti, ale také z pohledu tržeb za občerstvení zaznamenala loni zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Návštěvnost vzrostla meziročně o čtyři procenta, výnosy z prodeje jídla a pití ale stouply o dvaadvacet procent na hodnotu 24 milionů korun. Zoo zvýšila ceny jen mírně a otevřela nové gastroprovozy.

Branami zoologické zahrady v roce 2023 prošlo 381 818 návštěvníků, lidé za občerstvení v areálu utratili 23,9 milionu korun. Náklady na mzdy, zboží a další položky se v kategorii gastro vyšplhaly na částku 19,5 milion a zisk po zdanění tak pro zoo činil 1,8 milionu.

„Prodejní výsledky našich provozů předčily očekávání. Dalo se předpokládat, že otevření grilu U Lvů a nové pizzy U Medvěda bude mít dopad na tržby ostatních provozů a jejich obraty klesnou, protože se zájem lidí rozloží. To se ale nestalo a k drobnému zvýšení došlo i u restaurace Pod Věží,“ komentovala loňské tržby restaurace a stánků Karla Břečková, která má v zoo na starost gastronomické provozovny.

Návštěva Zoo Olomouc od března podraží, mění se i formát rodinných vstupenek

Cena základního vstupného do Zoo Olomouc se od začátku března zvýší v hlavní sezoně ze 140 na 160 korun. O dvacet korun více oproti současnému ceníku zaplatí také děti od tří do čtrnácti let věku či studenti. Novou podobu získává také rodinné...

Vysoké tržby restaurace a stánky s občerstvením vykázaly hlavně od dubna do července. Na začátku srpna byly kvůli chladnému počasí nižší. „Do konce října se pak zase prodávalo jako o život a výdech přišel až v listopadu,“ podotkla Břečková ve výroční zprávě Zoo Olomouc. Vysoké tržby gastronomické provozovny měly také v sobotu 21. října, kdy zoo pořádala akci Večer duchů. Prodeji občerstvení tehdy pomohlo pro tuto roční dobu nezvykle teplé počasí.

Počet prodaných káv ve stáncích a restauraci v areálu zoo loni vzrostl na 51 037 z 42 938 v roce 2022 a počet točených piv na 31 326 z 22 786. Nanuků si návštěvníci zoo loni koupili 45 233, meziročně o deset tisíc více. Počet prodaných porcí zmrzliny vzrostl na 19 031 z 15 034 v roce 2022. Obsluha stánků prodala 7160 burgerů, meziročně sedmkrát více. Počet prodaných párků v rohlíku naopak klesl na 28 827 z 30 204 v roce 2022.

Kolik peněz utratíte za jídlo a pití při návštěvě zoologické zahrady?

Celkem hlasovalo14 čtenářů

Na loňském růstu tržeb restaurace a stánků měly částečný podíl i vyšší ceny občerstvení. „Vzhledem k vývoji cen na trhu potravin jsme byli nuceni přistoupit před prázdninami k lehkému navýšení cen, ale pouze u části sortimentu. V průměru stouply naše prodejní ceny o sedm procent,“ uvedla Břečková.

Zoo na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová 1828 zvířat v 387 druzích. Zřizovatelem zoologické zahrady je město Olomouc, které dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné ke svému fungování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, statistika, bilance, výroční zpráva, občerstvení, jídlo, výlet, turistika, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

§ žebrota po maléch částkách rozháže velky miliony !

Úterý, 12. března 2024, 09:48Odpovědět

Káva, nanuky či burgery. Zoo Olomouc loni utržila za občerstvení 24 milionů korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.