Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přerov pokácí osm desítek stromů. Dřeviny v havarijním stavu nahradí nová výsadba

Důležitá bezpečnostní a estetická proměna čeká lokalitu poblíž mlýnského náhonu Strhanec v Přerově. Odborníci prohlédli v ulicích Na Hrází a Sokolská čtyři stovky stromů a rozhodli o pokácení 79 dřevin, které už jsou v havarijní stavu. Za pokácené kusy nechá město vysadit desítky stromů, novinkou bude také dešťová zahrada s vodním prvkem.

Dlouhou ulici Na Hrázi v Přerově po mnoho let lemuje podél mlýnského náhonu bohatý porost různorodých druhů stromů, pětinu z nich po dendrologickém posouzení čeká kácení. Dřeviny v oblasti rodinných i bytových domů již podle zástupců města ohrožují majetek i osoby, které se v lokalitě pohybují. „Odborná firma je bude kácet od pondělí 18. do soboty 30. března. Místo nich půjde do země 66 mladých, ale už vzrostlých stromů – a půjde o druhy, které lépe snášejí vlhčí půdu, neboť dřeviny se nacházejí v těsné blízkosti mlýnského náhonu Strhanec,“ shrnul náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal (nestr. za ODS).

Rozsáhlá úprava na ulicích Na Hrázi a Sokolská, na které vznikne také dešťová zahrada, vyjde na 5,7 milionu korun. Podle primátorova investičního náměstka Vladimíra Lichnovského (ANO) ale bude Přerov čerpat vysokou dotační podporu z Norských fondů, z celkových nákladů tak nakonec město uhradí pouze 10 procent.

Krátce po udělení stavebního povolení ze strany ministerstva dopravy ve prospěch stavby posledního chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova reagovala ekologická organizace Děti země žalobou. Další ze série soudních sporů probíhal od prosince 2022,...

Místo 79 devíti pokácených stromů vysadí firma 66 alejových stromů s obvodem kmene 12 až 14 centimetrů. Sázet se budou střemchy, dub letní, lípy či javor mléč. Při plánování zohlednil magistrát i prostorové možnosti v blízkosti zástavby. „Byly zvoleny také méně vzrůstné kultivary jako třeba jilm, jasan úzkolistý nebo třešeň ptačí,“ doplnila k nové skladbě stromů Jitka Plháková z odboru majetku přerovského magistrátu. Připomněla rovněž to, že v souladu s ohleduplným přístupem k přírodě tu nově přibydou budky, protože se na tomto území vyskytují v hojné míře netopýři a strakapoudi.

Samotné kácení bude znamenat i krátkodobé omezení pro motoristy či úpravu provozu pro hromadnou dopravu. „Začínáme s kácením v ulici Sokolská, kde nenastane žádné omezení, protože tady není zástavba. Od 21. března se bude kácet Na Hrázi – a od 25. března pak musejí motoristé počítat s tím, že bude komunikace uzavřena, ovšem s výjimkou autobusů, které sem budou mít vjezd povolen,“ sdělil vedoucí odboru majetku Alexandr Salaba. Od 28. do 30. března bude ale ulice Na Hrázi uzavřena i pro autobusovou dopravu. „Autobusy budou jezdit po obvyklé objízdné trase. Zastávka na Svépomoci III bude dočasně nahrazena zastávkou v ulici Na Odpoledni – a následně budou autobusy jezdit po objízdné trase přes ulice Dluhonská, Polní a za kruhovým objezdem u Lidlu přes Velkou Dlážku, kde naváží na původní trasu,“ popsala na webu města třídenní změnu vedoucí odboru evidenčních a správních služeb Jitka Kočicová.

Přerov navýší dotace pro nové praktické lékaře i zubaře, na jejich podporu má letos tři miliony korun

Výraznější navýšení dotací pro praktické lékaře, pediatry či zubaře plánuje na letošní rok přerovská radnice. Vedení města se snaží řešit nedostatek těchto ordinací, na podporu zdravotnických odborníků má letos vyčleněno tři miliony korun. Kromě...

Součástí zakázky je i stavba dešťové zahrady, která do konce dubna vznikne v Sokolské ulici a má zlepšit klima v této části Přerova a stát se novou zajímavou atrakcí. „Prakticky to bude vypadat tak, že ze svodu na budově pobočky městské knihovny budou odvedeny do terénní prohlubně srážky a prostor se osadí vhodnými druhy rostlin. Zejména děti zcela jistě ocení nový vodní prvek s pumpou. Vznikne tu zajímavá soustava dřevěných koryt, ve které se mohou svlažit,“ charakterizoval dešťovou zahradu, která vznikne v blízkosti panelových domů, náměstek Dohnal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Příroda, město, kácení, stromy, kácení Přerov, revitalizace, dešťová zahrada, Na Hrázi, Sokolská, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov pokácí osm desítek stromů. Dřeviny v havarijním stavu nahradí nová výsadba  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.