Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Skiareál na Ovčárně hlásí přes metr sněhu, zimní provoz by mohl vydržet až do dubna

Všechny vleky jsou v provozu na Ovčárně v Jeseníkách, nejvýše položeném lyžařském středisku České republiky. Ostatní skiareály v Olomouckém kraji už musely kvůli nebývale teplému počasí zimní sezonu ukončit, také tato skutečnost se odráží na vyšší návštěvnosti na svazích u Pradědu.

„V Jeseníkách leží momentálně sníh pouze v nejvyšších partiích zhruba od 1200 metrů nad mořem. Ovčárna vykazuje v průměru kolem 60 centimetrů sněhu, běžecké stopy směr Švýcárna jsou stále upravované. V provozu je pouze lyžařské středisko na Ovčárně. Návštěvníků je stále dost, zvláště v oblasti Ovčárny, jsou tam i lyžařské kurzy. Předpokládá se, že během velikonočních prázdnin a svátků bude ještě vyšší,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Jakub Kubíček.

Podle provozovatele střediska Ski areálu Praděd Josefa Figury by se zde mělo lyžovat i v dalších týdnech. „Podmínky jsou velmi dobré, všechny vleky nám jedou a leží tady dostatek sněhu, a to od 90 do zhruba 150 centimetrů sněhu. Návštěvnost je dobrá, máme tady i lyžařské kurzy. Navíc jsme si zajistili od prosince i svou autobusovou dopravu,“ řekl provozovatel střediska Figura. Spoje lyžaře dopraví z Dolní Moravice až na Ovčárnu - točnu. „Děti vozíme za 25 korun, za 50 korun dospělé,“ upřesnil. Reaguje tak na vyšší ceny v oblasti, parkování osobního auta na Ovčárně se zvýšilo na 900 korun na den.

Rekonstrukce uzavřela klíčovou část olomoucké transfuzky. Jak se upraví proces darování krve?

Stavebními a technickými úpravami za téměř sto milionů korun prochází pavilon Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce se dotkne i dárců krve, odběry nejcennější tekutiny budou probíhat v jiné budově.

Středisko je nejvýše položeným lyžařským areálem v ČR, na severních svazích Petrových Kamenů lyžují lyžaři v nadmořské výšce 1235 až 1445 metrů nad mořem. Je v národní přírodní rezervaci, proto zde platí řada omezení. Středisko musí spoléhat pouze na přírodní sníh, od ochranářů má kvůli své poloze povolený provoz bez ohledu na množství sněhu jen do konce dubna. „Pokud bude počasí takové, jaké je, vydržíme do konce dubna,“ doplnil Figura.

Ostatní jesenické areály už sezonu ukončily, naposledy tak učinilo v pondělí středisko Kopřivná v Malé Morávce. „Dělali jsme, co jsme mohli, ale příroda zvítězila,“ uvedli provozovatelé na stránkách areálu. Řada jesenických středisek se pomalu připravuje na letní provoz, například ve ski areálu Kraličák začínají chystat cyklistický Trail & Enduro Park na novou sezonu. Na jiných místech už instalovali bobové dráhy nebo do hor vyvážejí lanovkami pěší turisty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Skiareál Praděd - Figura

Štítky Lyžování, počasí, zima, lanovka, ski areál, Praděd, Ovčárna, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareál na Ovčárně hlásí přes metr sněhu, zimní provoz by mohl vydržet až do dubna  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.