Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Úřady nechtějí vydat zubožené koně ze Šumperska. Nová majitelka pro ně má stáje a náležité zázemí

Radnice v Šumperku už téměř dva týdny nechce vydat čtyři zubožené koně z Ludvíkova na Šumpersku jejich nové majitelce, která je na začátku března koupila, ale než je stihla odvézt z nevyhovujících podmínek, úřady je zabavily. Žena se nyní ke svým zvířatům nemůže dostat.

Milovnici koní Anetu Ježkovou na konci února zaujal inzerát na prodej čtyři koní ze Šumperska. Zvířata koupila a zaplatila k 1. březnu a s majitelkou se domluvila, že si je do patnácti dní odveze. 

"To je zcela standardní věc při koupi koně, protože nejprve musíte vytvořit zázemí. Ustájení čtyř koní není tak jednoduché," vysvětluje Ježková, která má hospodářství na Prostějovsku. Stáje se jí podařilo připravit dřív, a tak si pro své koně v neděli 10. března do Ludvíkova přijela. A nestačila se divit. Na místě zrovna zasahovala veterinární správa a pracovníci odboru životního prostředí z šumperské radnice, kteří dvacítku koní kvůli nevyhovujícím podmínkám odebírali. 

"Přijela jsem se třemi přepravníky, protože šlo o kobylu s hříbětem a další dva koně, a chtěla jsem koně odvézt. Pracovník veteriny mě však odbyl a jako právoplatnému majiteli koní mi bylo sděleno, že si o ně mám požádat na odboru životního prostředí. To jsem samozřejmě hned udělala, ale koně dodnes nemám. Když tam zavoláte, akorát řeknou, že se jedná o správní řízení, na které jsou lhůty, posílám stále dokola emaily nebo datové zprávy, na ně nereagují, akorát přijde potvrzení o obdržení. Řeší to i můj právník, ale situace je stále stejná," rozčiluje se Ježková.

Její koně jsou podle ní v současné době snad ještě v horších podmínkách, než byly předtím. Podle fotek, které získala, stojí opět v blátě. "Chtěla jsem se na své koně aspoň podívat, ale nebylo mi to umožněno. Je to šílená situace, já mám připravené zabezpečené a odpovídající stáje, kdokoliv se může přijet k nám na hospodářství podívat, ale nic se neděje. Koně jsou oficiálně už dávno přepsaní, ale úřady mi je odmítají vydat. Úředníci to jenom natahují," stěžuje si Ježková. 

Pokud se do konce týdne situace nezmění, je rozhodnutá podat trestní oznámení. 

VIDEO: Podvýživa i utrpení v bahně. Chovatelce ze Šumperska odebrali dvacet koní

Nejen na sociálních sítích zaměřených na pomoc zvířatům pobouřily veřejnost v uplynulých dnech záběry z pastviny z obce Ludvíkov na Šumpersku. Ke zuboženým koním různého věku vyrazila kontrola z krajské veterinární správy, policie i hasiči. Ti...

Veterinární správa dává od celé věci ruce pryč. "Vzhledem k tomu že podmínky chovu byly nevyhovující a stav koní byl zhoršený, navrhla KVS příslušné obci s rozšířenou působností náhradní péči pro koně. Ta ji následně vyhlásila. Je logické, že při zhoršeném stavu zvířat a chovu KVS primárně řeší právě tyto skutečnosti. Majetkové záležitosti se řeší posléze. Je třeba kontaktovat uvedenou ORP, která vede správní řízení s chovatelem," sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Hned na začátku se rodina obrátila na starostu Šumperka Miroslava Adámka (ANO). "Sděluji vám, že rozhodně nebudeme koně vydávat. Včerejšího dne k této situaci zasedala bezpečnostní rada města a byl stanoven postup v souladu s legislativou," uvedl starosta.

Vedoucí odboru životního prostředí na šumperské radnici Dana Krňávková vysvětlení odmítla. "To je věc správního řízení, tady vůbec nebudu poskytovat žádné informace," sdělila.

Majitelka koní už začíná být zoufalá. "Absolutně netuším, proč to tak natahují. Já mám pro své koně bezpečné zázemí a od začátku si je chci odvézt. Jediná chyba byla, že jsem si pro ně nepřijela v sobotu, to by nebyl problém a o koně by bylo postaráno, ale až v neděli," popisuje absurdní situaci Aneta Ježková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Aneta Ježková

Štítky koně, týrání, odebrání, majitelka, úřad, spor, Šumperk, stáj, životní prostředí, správní řízení, Ludvíkov, Miroslav Adámek, ANO 2011, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gabriela Štursová

Neuvěřitelná LEŽ. Slečna Ježková přepsala do svého majetku - zcela neoprávněně - teprve den po zabavení koní. Důvod je jediný - fiktivní prodej, aby se koně vrátili zpět k původní majitelce !!

Pátek, 22. března 2024, 18:51Odpovědět

Lucie Juříková

Strašná snůžka lží a ničím nepodložených věcí další koňskou handlířkou paní Anežkou Ježkovou ???? určitě Anežko, takže policie si určitě dohledá veškeré inzeráty… Ostatní lidé nejsou tak hloupí jako paní “chovatelka” a Vy ????

Pátek, 22. března 2024, 16:14Odpovědět

Úřady nechtějí vydat zubožené koně ze Šumperska. Nová majitelka pro ně má stáje a náležité zázemí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.