Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mobil hlásí nehody. V Kapli se srazily dvě osobní auta, u Němčic nad Hanou havarovala motorkářka

Majitel tohoto Iphonu měl těžkou autonehodu a nereaguje na výzvy telefonu. Takové oznámení, v jehož pozadí se z reproduktoru ozývalo pouze rádio, přijala koncem tohoto týdne krajská tísňová linka 112. Na zpětné volání nikdo nereagoval. Podle nahlášených GPS souřadnic šlo o Kapli, místní část Čelechovic na Hané na Prostějovsku.

Operační důstojníci na místo okamžitě vyslali dvě jednotky hasičů z Prostějova a z Kostelce na Hané, zalarmovali rovněž policii a záchranku. "Šlo o nehodu, při které byly zraněny dvě osoby, jedna byla ošetřena záchranáři na místě, druhá pak byla přepravena do nemocnice. Podobných oznámení z moderních zařízení přibývá. Automaticky ohlásit nehodu může mobilní telefon, automobil nebo třeba chytré hodinky. V případech, kdy jde o čas a ve hře jsou lidské životy, to může být velmi užitečné," potvrdila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Minulý týden tísňová linka rovněž přijala oznámení z mobilu o jiné vážné nehodě. U Němčic nad Hanou na Prostějovsku se mladá motorkářka srazila s osobním autem. Žena měla otevřenou zlomeninu nohy. Avízo opět okamžitě dostaly také policie a záchranka. "Záchranný řetězec tak byl díky okamžitému hlášení události aktivován velmi rychle a pomoc se ke zraněné ženě dostala bez zbytečného prodlení," podotkla mluvčí hasičů.

Princip je jednoduchý. Když telefon detekuje závažnou autonehodu, zobrazí upozornění a po dvaceti sekundách automaticky zahájí tísňové volání. V případě, že majitel nereaguje, zařízení tísňovým službám přehraje zvukovou zprávu a předá jim souřadnice. "Obratem voláme zpět. Naší snahou je ověřit a doplnit informace. Když se nám nedaří se s majitelem spojit, vysíláme na místo síly a prostředky pro ten nejhorší scénář," popsala Balážová.

Operátoři kromě toho mohou přijímat hlášení o nehodách také z moderních automobilů, které mají od roku 2018 povinně instalovaný e-call. Odeslat tísňové volání umějí také chytré hodinky. "Takto jsme v zimě přijali oznámení po pádu lyžaře v Jeseníkách," dodala mluvčí hasičů.

Mladá motorkářka spadla před projíždějící auto. Na Prostějovsko vzlétl záchranářský vrtulník

Čtyřiadvacetiletá řidička motorky podle prvotních poznatků policie zřejmě nezvládla rychlý průjezd zatáčkou poblíž Němčic nad Hanou a spadla na silnici. Dostala se až do protisměru, kudy projíždělo osobní auto a došlo ke střetu. Zraněnou...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky mobil, hlášení, e-call, havárie, nehoda, hasiči, tísňová linka, Němčice nad Hanou, automobil, okres Prostějov, Prostějov, Kostelec na Hané, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mobil hlásí nehody. V Kapli se srazily dvě osobní auta, u Němčic nad Hanou havarovala motorkářka  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.