Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Referendum o rozšíření skládky v Němčicích nad Hanou je neplatné. Rozhodní je tak na zastupitelích

Referendum o rozšíření skládky komunálního odpadu v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku je neplatné, protože k němu dorazilo málo obyvatel. Skládka lidi obtěžuje, ale přináší milionové příjmy do rozpočtu města. Rozhodnutí o jejím rozšíření tak bude muset udělat městské zastupitelstvo.

O rozšířená skládky dnes obyvatelé Němčic nad Hanou hlasovali od osmi od rána do osmi do večera. Z celkového počtu 1563 oprávněných voličů k referendu přišlo 541 lidí, což je 34,61 procent. "K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účasti alespoň 35 procent oprávněných osob. Místní referendum není platné," stojí v zápisu komise o výsledcích hlasování. Výsledky referenda tím pádem nejsou pro vedení města ani závazné.

Počet hlasů pro rozšíření skládky a proti byl přitom zhruba stejný. Hlasů pro bylo 271, proti 263, sedm hlasů bylo neplatných.

Současná skládka komunálního odpadu, která leží poblíž Němčic nad Hanou, může být v provozu do roku 2025, pak město počítá s tím, že by odpadky vozilo do Přerova, kde bude od roku 2029 v provozu nová odpadová linka. Období mezi lety 2025 a 2029 by pokrylo právě rozšíření skládky. V opačném případě městu a dalším více než 120 obcím z okolí hrozí komplikace, co budou s odpadky v přechodném období dělat.

"Pokud by obyvatelé rozšíření skládky zamítli, určitě by to byly komplikace. Nejenom, že bychom  přišli o nadstandardní příjmy a museli bychom utlumit nebo pozastavit některé investice, ale hlavně je tam otázka toho překlenovacího období, kam s odpadem a za kolik," objasnil situaci ještě před hlasováním starosta Němčic nad Hanou Martin Ernst (ANO Němčicím).

Skládku provozuje společnost Recovera ze skupiny Veolia. Prodloužení skládkování o čtyři roky by městu přineslo asi 100 milionů korun a obyvatelům svoz odpadů zdarma. Po uzavření skládky Recovera slibuje rekultivaci celého území a výsadbu zeleně.

S rozšířením skládky však část obyvatel Němčic nad Hanou nesouhlasí. Stěžují si například na zvýšenou dopravu a zápach.

Němčice nad Hanou v referendu rozhodnou o rozšíření skládky. Ve hře jsou miliony a poplatky za odpady

Obyvatelé Němčic nad Hanou na Prostějovsku budou zítra v referendu rozhodovat o plánovaném rozšíření skládky komunálního odpadu poblíž města. Pokud plán společnosti Recovera ze skupiny Veolia zamítnou, radnice přijde o milionové příjmy a bude...

Ohodnoť článek

Foto Jan Faltus

Štítky referendum, platnost, skládka, odpad, rozšíření, Němčice nad Hanou, okres Prostějov, Veolia, Recovera, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Ale copak ? udělali ste referendum, ale nelibi se vám, jak luza rozhodla ? tož to je teda demokracia !

Neděle, 24. března 2024, 13:13Odpovědět

Referendum o rozšíření skládky v Němčicích nad Hanou je neplatné. Rozhodní je tak na zastupitelích  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.