Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Jeseníků se vrátila zima. Na Pradědu napadlo až deset centimetrů sněhu, stále se lyžuje na Ovčárně

Do Jeseníků se o víkendu vrátila zima, na vrcholcích hor připadlo až deset centimetrů nového sněhu. Lyžuje se však akorát v jediném jesenickém areálu na Ovčárně. Sněhová nadílka by měla přinést lepší podmínky i pro běžkaře.

"V neděli dopoledne na horách jsme ještě měli ochlazení, sněhový poprašek byl i na Ramzové, který však již roztál, neboť se již opět otepluje. Na Pradědu ale napadlo kolem deseti centimetrů nového sněhu," uvedl dispečer horské služby.

Právě u nejvyšší moravskoslezské hory je stále v provozu lyžařské středisko, které je zároveň nejvýše položeným lyžařským areálem v ČR - na severních svazích Petrových kamenů se lyžuje v nadmořské výšce 1235 až 1445 metrů nad mořem. "Dneska ráno nádherně sněžilo a přituhlo, lyžařské podmínky jsou výborné. Sněžit by mělo ještě během dneška i dál, takže by se mohla dosněžit běžecká stopa na Švýcárnu," uvedla zástupkyně střediska Renata Figurová. V nejvyšších partiích hor mohou nyní využít i nadále běžkaři upravenou stopu z Ovčárny na Praděd.

Ski areál Praděd leží v národní přírodní rezervaci, proto zde platí řada omezení. Středisko musí spoléhat pouze na přírodní sníh, od ochranářů má kvůli své poloze povolený provoz bez ohledu na množství sněhu jen do konce dubna. "Na 31. března plánujeme lyžařský závod Velikonoční vajíčko, rozhodli jsme se rozšířit kategorie pro všechny, nejen pro malé děti, takže si k nám může kdokoliv přijet zazávodit. Pokud to půjde a bude zájem lyžařů, počítáme s tím, že budeme lyžovat i nadále," doplnila Figurová.

Ostatní jesenické areály už sezonu ukončily, střediska se již pomalu připravují na letní provoz. Lyžaře na moha místech vystřídali na svazích hor návštěvníci bobových drah, lanové dráhy využívají místo zimních sportovců při svém putování do hor pěší turisté.

Místo lyžování do termálů. Lázně ve Velkých Losinách v únoru zaznamenaly rekordní zájem

Zatímco pro provozovatele skiareálů v Olomouckém kraji byl měsíc únor žalostný, další volnočasové aktivity se těšily mimořádné oblibě. Místo lyžování zamířili lidé například na Šumpersku do termálního parku ve Velkých Losinách, který zaznamenal...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Holub

Štítky podmínky, sníh, lyže, hory, Praděd, Jeseníky, zima, Česko, Švýcárna, Ovčárna, Petrovy kameny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jeseníků se vrátila zima. Na Pradědu napadlo až deset centimetrů sněhu, stále se lyžuje na Ovčárně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.