Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Olomouci začala stavba další etapy protipovodňových opatření. Týkají se Nových Sadů a Nemilan

V Olomouci dnes začala stavba další etapy protipovodňových opatření, týkají se Nových Sadů a Nemilan. Má zde vzniknout přírodě i lidem přívětivá lokalita. Projekt se zaměřuje především na revitalizaci krajiny, obnovu původní řeky, rozliv vody, součástí jsou znovunapojení mrtvého ramene a vytvoření tůní.

Obnova více než kilometrového úseku řeky Moravy v jižní části Olomouce přijde na 170 milionů korun. Etapa IV. A zajistí bezpečný průtok 650 kubíků za vteřinu, což odpovídá 380leté vodě.

"Projekt zahrnuje revitalizaci pravého břehu řeky Moravy u čistírny odpadních vod, rekonstrukci stávající pravobřežní odsazené ochranné hráze a napojení levobřežního odstaveného ramene, u kterého vznikne nová tůň," sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Práce potrvají do konce příštího roku, Povodí Moravy počítá s dotacemi z EU, podílet se bude také město Olomouc.

Dnes zahájená etapa navazuje na protipovodňové úpravy od mostu ve Velkomoravské ulici po železniční most na Nových Sadech a na předloni dokončenou důležitou část protipovodňových opatření nedaleko centra Olomouce, která zahrnovala stavbu dvou mostů v Komenského ulici a na Masarykově třídě, výstavbu hrází, protipovodňových zdí, nábřeží, náplavky a rozšíření koryta. Nedávno město vyspalo urbanistickou soutěž na poslední část protipovodňových opatření v severní části Olomouce, které by ochrání Letnou, Lazce, část Hejčína, Černovír a okolí Klášterního Hradiska.

Na dnes zahájený úsek navážou protipovodňové úpravy na levém břehu Moravy, kde bude díky nové hrázi a říčnímu rameni lépe chráněna městská část Nový Svět. Jejich stavba by mohla začít v roce 2026. Protipovodňová ochrana Olomouce si podle ředitel Povodí Moravy Václava Garguláka dosud vyžádala investice zhruba 1,33 miliardy korun.

Jak bude vypadat Morava na Lazcích a v okolí Klášterního Hradiska? Soutěž na protipovodňová opatření začala

Jak bude vypadat řeka Morava na Letné, Lazcích, v Černovíře a zejména v okolí barokní dominanty Klášterního Hradiska by měla ukázat architektonická soutěž na projekt poslední části protipovodňových opatření v Olomouci, kterou nyní vypsala radnice.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto protipovodnovaopatreni.olomouc.eu

Štítky Olomouc, protipovodňová ochrana, etapa, zahájení, stavba, voda, povodně, Nové Sady, Nemilany, řeka Morava, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci začala stavba další etapy protipovodňových opatření. Týkají se Nových Sadů a Nemilan  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.