Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ve Velké Kotlině sjely v březnu už tři laviny. Podle odborníků přírodní rezervaci prospívají

Ve Velké kotlině v Jeseníkách se během března uvolnily tři laviny. I když působí zdánlivě destruktivně, pro přírodu jsou podle odborníků přínosem. Udržují totiž přirozené cenné bezlesí. Jedna z největších lavin sjela ve Velké kotlině v roce 2019, objem uvolněného sněhu byl tehdy více než 60 tisíc kubíků a délka kolem 600 metrů.

Podle expertů laviny do přírody patří, protože národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostlin a živočichů. Ve Velké Kotlině jde zpravidla o takzvané základové laviny, kdy částí svahu samovolně po povrchu sjede celá vrstva sněhu. Základové laviny se zde objevují pravidelně, většinou ovšem až koncem března nebo v dubnu.

Agentura ochrany přírody a krajiny dokonce v roce 2021 nechala vyřezat pás borovice kleče nad Velkou kotlinou, aby laviny podpořila. Vstup je do těchto unikátních míst zakázaný.  

"Laviny s sebou strhávají také velké množství hlíny a humusu. Na lavinových drahách tak vznikají narušená místa, která jsou důležitá pro růst mnoha konkurenčně slabších druhů rostlin. Humus se pak ukládá na dně Velké kotliny, a hnojí tak na živiny náročné vysokobylinné a kapradinové nivy. Svým pravidelným působením navíc laviny udržují bezlesí i v nadmořské výšce, kde by za normálních okolností ještě rostl les," vysvětlil Radek Štencl z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V Jeseníkách žijí dva páry vlků a také rys, potvrdil nedávný průzkum. Dobrovolníci našli stopy i zbytky trusu

Průzkum, do kterého se zapojily čtyři desítky dobrovolníků, potvrdil, že v Jeseníkách žije několik vlků a minimálně jeden rys. Průzkumníci během jednoho víkendu našlapali po horách přeš čtyři sta kilometrů, hledali stopy, zbytky trusu a využili...

Uvolnění lavin mohou způsobit také skialpinisti nebo snowbordisti. "Naši strážci přírody návštěvníky rezervace stále upozorňují na nebezpečí, která jim při pohybu v lavinovém území hrozí. Do těchto míst národní přírodní rezervace je mimo vyznačené turistické trasy navíc vstup zakázán a pokuty za porušení jsou vysoké. I letos v březnu jsme tu už jednu udělili," potvrdil Vít Slezák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pokud se chce někdo s lavinovými katastry seznámit, existuje zcela bezpečná možnost. Lavinové dráhy jsou dobře vidět z jedné z dolních zastávek naučné stezky Velkou kotlinou.

Ohodnoť článek

Foto Petr Šaj, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky lavina, Velká kotlina, přírodní rezervace, příroda, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Národní přírodní rezervace Praděd, národní přírodní rezervace, rostliny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velké Kotlině sjely v březnu už tři laviny. Podle odborníků přírodní rezervaci prospívají  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.