Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bitva o týrané koně ze Šumperska. Spolek Hlas zvířat upozorňuje na podezřelé kupní smlouvy

Případ týraných koní z Ludvíkova na Šumpersku, které nedávno odebraly úřady, se zamotává. Spolek Hlas zvířat tvrdí, že má důkazy o antidatovaných kupních smlouvách, díky kterým by se ke koním mohli opět dostat lidé z okruhu bývalé chovatelky. Spolek podal trestní oznámení pro týrání zvířat, neoprávněné podnikání a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Zubožené koně odebrali z Ludvíkova na Šumpersku úředníci šumperské radnice na začátku března poté, co na otřesné podmínky a trpící zvířata upozornili svědci. Koně jsou v předběžné náhradní péči, ale začali se o ně hlásit noví majitelé. Šumperská radnice rozhoduje, zda jim zvířata vydá. 

Do celé věci se však před pár dny vložil spolek Hlas zvířat, který tvrdí, že jde o levárnu.  

"Chovatelka už ve stejný den, kdy bylo rozhodnuto o odebrání koní z její péče, začala koně účelově rozprodávat svým spolupracovnicím. Záměr je zřejmý, získat koně zpět do péče, rychle je prodat a mít zisk. Bývalé majitelky aktuálně odstupují od původních kupních smluv. Koně chovatelce dávaly na dožití s tím, že věřily, že se o ně bude dobře starat a současně měli ve smlouvách i předkupní práva, která jsou však ignorována," sdělil advokát Robert Plicka, který spolek Hlas zvířat zastupuje. 

Spolek už podal trestní oznámení na Krajské státní zastupitelství v Ostravě pro trestné činy týrání zvířat, chov zvířat v nevhodných podmínkách, neoprávněné podnikání a možný trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti. Spolek má podezření, že nové kupní smlouvy jsou antidatované a byly podepsané až po odebrání koní. Potvrzuje to fakt, že v registru došlo k převodu koní až po jejich odebrání. Advokátní kancelář má svědkyni, která může antidatování potvrdit. 

"Z toho důvodu v rámci trestního oznámení žádáme o urgentní zajištění koní podle § 79a trestního řádu a jejich prozatímní ponechání v náhradní péči. Zároveň jsme podali podnět na město Šumperk, aby nevydávalo koně, jinak by se mohlo dopustit trestného činu," nastínil advokát Plicka. 

VIDEO: Podvýživa i utrpení v bahně. Chovatelce ze Šumperska odebrali dvacet koní

Nejen na sociálních sítích zaměřených na pomoc zvířatům pobouřily veřejnost v uplynulých dnech záběry z pastviny z obce Ludvíkov na Šumpersku. Ke zuboženým koním různého věku vyrazila kontrola z krajské veterinární správy, policie i hasiči. Ti...

Radnice v Šumperku zatím koně vydávat nebude. "V tuto chvíli nemůžeme poskytnout konkrétní informace o tom, zda a kdy dojde k vydání koní, jelikož situace vyžaduje další vyšetřování a konzultace s příslušnými orgány. Můžeme však ujistit, že rozhodnutí bude učiněno s nejvyšší mírou odpovědnosti," ubezpečil starosta Šumperka Miroslav Adámek (ANO).

Radnice v Šumperku podle něho úzce spolupracuje s Krajskou veterinární správou. "Vzhledem k vážnosti obvinění a probíhajícímu vyšetřování se Městský úřad Šumperk bude řídit pokyny a rozhodnutími příslušných orgánů. Co se týče podnětu spolku Hlas zvířat, i tento bude předmětem naší pozornosti ve spolupráci s odbornými a právními autoritami, aby bylo zajištěno, že veškeré kroky budou v souladu s platnými zákony a v nejlepším zájmu zvířat," prohlásil starosta.

Chovatelka a majitelka Gabriela Hajtmarová se proti trestnímu oznámení spolku ohradila, podle ní jde o nepodložené a nepravdivé informace. Odmítla zároveň jakékoliv machinace se smlouvami. "Majitelé koní věc řeší se svými právními zástupci, kteří budou hájit jejich zájmy. V hospodářství jsem byla jako klient ustájení, podmínky na jimi spravovaném pozemku byly KVS vyhodnoceny jako nevyhovující. Několik dní předtím mi provozovatelé předali výpověď z pozemku, proto měli koně odjet v řádu dnů ke svým majitelům. Podmínky jsem jako klient nemohla ovlivnit. Oproti dohodě ustajovatelé nedodrželi přípravu přístřešku a zimoviště pro koně," vysvětlila.

Chovatelka tvrdí, že koně měli zajištěné napájení z pramene a neomezený přísun sena, senazu a denní příkrm jadrným krmivem. "Veškeré aktivity zde probíhaly řádně a v souladu s platnou legislativou," uvedla Hajtmarová.

Koně, které jsou nyní v náhradní péči, se zotavují a prospívají. "Ty koně udělali za pár dní neskutečný pokrok a nabrali spoustu kilogramů. Nové místo jim svědčí," potvrdila jedna ze svědkyň.

Psi u domu na Uničovsku trpěli v hrozných podmínkách. Veterinární inspekce podala trestní oznámení

V naprosto nevyhovujících podmínkách přežívali dva kříženci německé dogy u jednoho z domů v obci Medlov-Králová na Uničovsku. Na místě provedli kontrolu veterinární inspektoři společně se zástupci obce s rozšířenou působností, majiteli byla...

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla advokátní kancelář PLICKA & PARTNERS

Štítky týrání, koně, trestní oznámení, podvod, Hlas zvířat, kupní smlouva, trestný čin, okres Šumperk, Ludvíkov, radnice, Státní zastupitelství ČR, Ostrava, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bitva o týrané koně ze Šumperska. Spolek Hlas zvířat upozorňuje na podezřelé kupní smlouvy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.