Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sjezdovky na Pradědu jsou stále v provozu, běžkařské stopy už nahradily trasy pro turisty

Ještě tento a příští víkend by mohlo být v provozu nejvýše položené tuzemské lyžařské středisko v Jeseníkách. Ski areál Praděd hlásí i přes vyšší teploty dostatečnou zásobu sněhu na svazích. Naopak pro běžkaře již sezona skončila i v této partii hor, trasy už jsou prohrnuté a mohou je využívat turisté.

„Na Pradědu jsou stále ještě lyžařské podmínky, sněhu je dostatek. V provozu jsou dva lyžařské vleky, jede nám vlek C a B. Příznivci a milovníci lyžování tak mohou ještě stále vyrazit do hor. Naposledy v horách sněžilo minulý týden, kdy v noci ze středy na čtvrtek napadlo zhruba pět centimetrů sněhu. Vzhledem k datu doporučujeme lyžařům lyžování v ranních hodinách, poté mohou vyrazit odpoledne ještě třeba na túru,“ uvedla za provozovatele střediska Renata Figurová.

Bez vybavení zabloudili přes hranice. Prochladlé polské turisty v noci vypátrali horší záchranáři

Několik hodin hledali jeseničtí horští záchranáři čtveřici polských turistů, která zabloudila při cestě z Králického Sněžníku. Prochladlé výletníky se podařilo najít až v noci. Členové horské služby jim zajistili potřebnou pomoc a zdůrazňují, že...

Naopak pro běžkaře již sezona v Jeseníkách definitivně skončila. „Co se týče běžeckých tras, tak ty již sjízdné nejsou, Praděd je již připraven na návštěvu pěších turistů, také chata Švýcárna je přístupná už pouze pro pěší, cesta je již prohrnuta,“ doplnila Figurová.

Středisko na Ovčárně je nejvýše položeným lyžařským areálem v ČR. Na severních svazích Petrových Kamenů lyžují lyžaři v nadmořské výšce 1235 až 1445 metrů nad mořem. Areál je v národní přírodní rezervaci, proto zde platí řada omezení. Středisko musí spoléhat pouze na přírodní sníh, od ochranářů má kvůli své poloze povolený provoz bez ohledu na množství sněhu do konce dubna. „Předpokládáme, že budeme lyžovat ještě tento a příští víkend, tedy do neděle 14. dubna,“ dodala zástupkyně areálu.

V ostatních jesenických areálech skončila lyžařská sezona kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu minimálně o měsíc dříve, zázemí horských středisek nyní již využívají při cestě do hor pěší turisté či cyklisté.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Praděd - Figura

Štítky lyžování, běžky, počasí, hory, Jeseníky, skiareál, Praděd, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sjezdovky na Pradědu jsou stále v provozu, běžkařské stopy už nahradily trasy pro turisty  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.