Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Korupční kauza ve Vlastivědném muzeu končí. Soud schválil dohodu, součástí je náhrada milionových škod

, aktualizováno 5. dubna 2024, 11:49

Případ korupce při veřejných zakázkách ve Vlastivědném muzeu v Olomouci je u konce. Krajský soud dnes schválil dohodu o vině a trestu. Bývalý ředitel muzea Břetislav Holásek, někdejší olomoucký radní Miroslav Petřík z ČSSD a kroměřížský podnikatel Jiří Křeháček dostali podmínky, pokuty a musí nahradit škodu v řádu milionů korun.

Bývalý ředitel muzea Břetislav Holásek, někdejší olomoucký radní Miroslav Petřík (ČSSD) a kroměřížský podnikatel Jiří Křeháček dostali tříletý trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. Kauza se týká projektu virtuálního muzea dotovaného z prostředků Evropské unie. Škoda byla vyčíslena na 13,5 milionu korun.

Všem původně hrozilo až deset let vězení, uzavřením dohody je tak navrhovaný trest významně nižší. "Obvinění se doznali, spolupracovali s orgány činnými v trestním řízení, jednání litovali, akceptovali uložení peněžitých trestů a již částečně uhradili třetinu vzniklé škody s tím, že se zavázali zbývající dvě třetiny uhradit ve zkušební době," řekl evropský pověřený žalobce Pavel Pukovec.

Trojice byla vina z několika trestných činů, podnikatel Křeháček se zodpovídal z přijetí úplatku a legalizace výnosů z trestné činnosti, ve druhé a třetí části kauzy šlo podle žalobce o trestné činy dotačního podvodu, poškození finančních zájmu Evropské unie, trestnou činnost úředních osob a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Obvinění podle něj také akceptovali maximální podmíněný trest, desetiletý zákaz účastnit se dotačních řízení a peněžité tresty v rozsahu zhruba půl milionu korun pro každého. "Z jejich strany jsem shledal všechny zákonné podmínky pro to, aby - byť trestní sazba u těchto trestných činů je pět až deset let - soud uložil tresty pod dolní hranicí sazby, neboť nastaly mimořádné okolnosti v této věci a není potřeba ukládat trest základní trestní sazby," doplnil žalobce.

Policie obvinila tři lidi z dotačního podvodu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, který se týká projektu Virtuální muzeum ve výuce. Škoda je 14 milionů korun, mezi obviněnými je i člověk stíhaný již od roku 2021. Obviněným policie zabavil hotovost...

Kauza má podle žalobce tři části. V první z nich podnikatel Křeháček požádal v době, kdy nebyl ještě znám vítěz veřejné zakázky na vybudování přírodovědné expozice, digitalizace a restaurování sbírek muzea, vítěznou firmu o úplatek 750 tisíc korun, který částečně dostal. Ve druhé šlo o nedodržení dotačních podmínek u zakázky virtuálního muzea ve výuce, kdy zhruba třetina ze 45 lidí realizačního týmu nevykonávala žádnou činnost, přesto jim byla práce proplacena. Třetí část se týkala nahrávání videofilmu a spotů pro účely vzdělávání o historii města Olomouce, kdy Holásek a Petřík vybrali ve výběrovém řízení Holáskova syna. Bývalý ředitel muzea Holásek i někdejší radní Petřík na zakázkách podle žalobce neprofitovali, nerespektovali však dotační podmínky a netransparentně vysoutěžili veřejnou zakázku.

Bývalý ředitel Holásek odstoupil z funkce v prosinci 2021 po zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu, v lednu 2022 jej nahradil Jakub Ráliš. "Jsem velmi rád, že dochází k finálnímu uzavření celé kauzy, v podstatě pro nás v nejlepší možné verzi. Kauza naši instituci nemalou měrou zatěžovala více než dva a půl roku a díky jejímu uzavření a faktu, že VMO nevznikla přímá škoda, může konečně naplno začít nová etapa fungování muzea," řekl dnes Ráliš. Nikdo z lidí, kteří do zakázek byli jakýmkoliv způsobem zapojeni, už v muzeu nepracuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky korupce, podvod, kriminalita, veřejné zakázky, soud, dohoda, škoda, pokuta, muzeum, trestný čin, Evropská unie, Miroslav Petřík, Sociální demokracie, zkušební doba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

tož tato pohádka o tym, jak to dopade, když se Socánek vzhlidne v gangsterskéch praktikách ODSSáckéch modréch ku......v, měla pro obyvatelstvo Dobré konec !

Sobota, 6. dubna 2024, 13:40Odpovědět

Korupční kauza ve Vlastivědném muzeu končí. Soud schválil dohodu, součástí je náhrada milionových škod  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.