Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prostějovská botanická zahrada slaví devadesát let, postihla ji válka, hrozilo zrušení. Akce budou po celý rok

Samoobslužnou stezkou a Otvíráním zahrady se skřítkem Šafránkem dnes začaly oslavy prostějovské botanické zahrady. Na ploše půl hektaru zde roste víc jak patnáct stovek rostlin, každoročně zahradu navštíví tisíce lidí. Botanická zahrada Petra Albrechta má za sebou devadesátiletou historii. 

Letošní kulaté výročí si zahrada připomene celou řadou akcí. "Začneme Samoobslužnou stezkou a Otvíráním zahrady se skřítkem Šafránkem. V květnu budou připraveny Den fascinace rostlinami a soutěž Mladý zahrádkář. Květen uzavřeme Bylinkovou vycházkou s Vláďou Vytáskem," nastínila nejbližší program náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS).

V průběhu dalších měsíců nebude chybět například Víkend otevřených zahrad, Workshop Živá zahrada – praktické rady a tvořivá dílnička, Hravé dopoledne s Kytičkovou vílou, Noc vědců – večerní prohlídka zahrady, Podzimní výstava dýní, Den stromů nebo Ptačí odpoledne s ekocentrem Iris. Zahradní slavnost u příležitosti 90. výročí otevření zahrady proběhne na začátku září.

Od května do září pak bude v prostějovském muzeu výstava věnovaná botanické zahradě a její historii. Na akce spojené s oslavami radní města přispěli 77 tisíci korunami. "Některé aktivity bude zajišťovat ČSOP Iris, na některých se bude podílet oddělení DUHA," podotkla Sokolová.

FOTOGALERIE: Botanická zahrada v Prostějově je kvetoucí oázou klidu. Má i lavičku zamilovaných

Botanická zahrada v Prostějově je oázou klidu a krásy, kam si každý den chodí odpočinout desítky lidí. Leží poblíž centra města, novinkou je například lavička lásky, kterou vyrobili umělečtí kováři z nedalekého Kostelce na Hané.

Snahy o založení botanické zahrady v Prostějově byly už na začátku minulého století, teprve až v roce 1932 však městské zastupitelstvo rozhodlo o využití příslušných pozemků. V roce 1933 bylo zřízeno Kuratorium pro botanickou zahradu v Prostějově, vypracování projektu dostal na starosti František Havránek. Zahrada byla zaměřena na prezentaci regionální flóry z Kosíře, Přediny, Grygova nebo Hněvotínské skály. Dne 9. září roku 1934 starosta města slavnostně předal botanickou zahradu předsedovi kuratoria.

Zahradu ovšem těžce postihla válka, kdy byla prakticky zničena. V těsném sousedství byly kasárna, ve kterých byli němečtí vojáci. Po osvobození byla zahrada obnovena, nikdy však už nedosáhla původního rozsahu. Od roku 1986 je zařazena do mezinárodního seznamu botanických zahrad.

V roce 1989 hrozilo, že botanická zahrada bude přemístěna a pozemek připojen k sousedním kasárnám. Prostějovská pobočka ochránců přírody a především studentská organizace ochránců přírody na gymnáziu J. Wolkra se tehdy všemi možnými způsoby snažily botanickou zahradu zachránit, navíc přišel konec bývalého režimu, takže zahrada zůstala zachována.

V roce 2012 byla botanická zahrada pojmenována po prostějovském ochránci přírody Petru Albrechtovi, který se významně zasadil jak o zahradu, tak o ochranu přírody na Prostějovsku. Tragicky však zemřel. K poslednímu rozšíření zahrady došlo v roce 2014.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky botanická zahrada, výročí, 90 let, akce, Prostějov, ochránce životního prostředí, Kosíř, dýně, květena, kosatec, slavnost, Milada Sokolová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská botanická zahrada slaví devadesát let, postihla ji válka, hrozilo zrušení. Akce budou po celý rok  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.