Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přerov dostane první zelenou střechu. Bude na základní škole a přijde na šest milionů korun

Přerov bude mít první zelenou střechu na městském objektu. Půjde o Základní školu U Tenisu, zelená vegetace na ní poroste v kontejnerech. Stavbaři začnou pracovat v červenci a do konce října by měla být střecha hotová. Náklady budou 6,2 milionu korun.

Na rekonstrukci město požádalo stát o dotaci, která může činit až 85 procent nákladů. "Jedná se o první zelenou střechu na budově ve vlastnictví města a časem počítáme i s dalšími. První vlaštovkou byla loni střecha na autobusové zastávce v ulici Svisle, kterou tvoří rozchodníková rohož s extenzivními rostlinami. Zelená zastávka vznikla na základě přání občanů v rámci participativního rozpočtu," uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Stavbaři budou rekonstruovat nejvyšší střechu komplexu budov základní školy. "Dojde tu k úplnému odstranění stávající skladby až na nosný betonový panel a nahrazení novou skladbou, která má být zakončena vegetační vrstvou - konkrétně tam budou kontejnery osázené rozchodníky. Na střeše budou nahrazeny také původní klempířské prvky a hromosvod," uvedla vedoucí odboru investic přerovské radnice Ivana Pinkasová.

Plocha střechy je 1115 metrů čtverečních, zeleň z toho bude zaujímat 872 metrů čtverečních. Město rozhodlo o rekonstrukci střechy v této podobě kvůli pozitivnímu dopadu na životní prostředí. "Zelené střechy přispívají ke snižování emise skleníkových plynů, absorbují oxid uhličitý z ovzduší, čímž zlepšují kvalitu vzduchu a poskytují ochranu před klimatickými změnami. Pomáhají rovněž v zadržování vody, poskytují lepší energetickou účinnost budově svou přirozenou izolací a přispívají ke snižování spotřeby energií na vytápění a chlazení budov," uvedl náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Město má již zelenou střechu na jedné z autobusových zastávek, obyvatelé města se ji podpořili svými hlasy při rozdělování peněz v prvním ročníku takzvaného participativního rozpočtu v polovině roku 2022. Projekt byl dotažen loni na jaře, byť kvůli památkářům nakonec na jiném místě.

Developer chystá v Přerově obří investice. U bývalých strojíren chce postavit tři haly za několik miliard

Několik miliard korun hodlá v Přerově utratit developer, který chce u bývalých Přerovských strojíren postavit skladovací a výrobní haly. Prodej prvních pozemků před pár dny schválilo přerovské zastupitelstvo, o dalších plochách developer jedná...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky zelená střecha, základní škola, Přerov, střecha, investice, rekonstrukce, ODS, Vladimír Lichnovský, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

semoradiny zahrady ! lidi se na ten zázrak budó chodit divat.

Pondělí, 22. dubna 2024, 06:48Odpovědět

Přerov bude mít první zelenou střechu. Bude na základní škole a přijde na šest milionů korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.