Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Lemuři z olomoucké zoo mají trojčata. Dvěma roztomilým samečkům a samičce se daří výborně

Lemuři z olomoucké zoo se mohou pochlubit novými přírůstky. Vari černobílý má trojčata, dva samečky a jednu samičku. Už jsou ve výběhu a daří se jim výborně. Olomoucká zahrada chová vari od roku 1990 a na svět zde přišlo celkem 42 mláďat. Patří k významným chovatelů v Evropě.

V České republice chová tento druh lemurů pouze Zoo Olomouc a Zoo Ústí nad Labem. Mláďata se na Svatém kopečku narodila v polovině dubna. 

"Odchov trojčat nebývá příliš běžný, a i náš současný pár odchovává tři mláďata poprvé. Všem se daří výborně a zaznamenáváme hmotnostní přírůstky. Ve výběhu jsou společně s rodiči a sourozencem z roku 2023," uvedla zooložka Jitka Vokurková. Olomoucká zahrada chová vari od roku 1990 a na svět v ní přišlo celkem 42 mláďat. V evropských zahradách se v roce 2023 podařilo odchovat pouze 11 mláďat, svatokopecká zahrada je tak jedním s významných chovatelů tohoto druhu.

Vari černobílý je na prahu vyhynutí, ve volné přírodě obývá pouze ostrov Madagaskar. Většině madagaskarských poloopic však kvůli kácení deštných pralesů a úbytku životního prostoru mizí domov před očima, a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě.

Kriticky ohrožený lemur vari patří mezi největší lemury. Ze všech lemurů je také nejvíce plodožravý, současně je velmi důležitým roznašečem semen po pralese, čímž zajišťuje jeho obnovu. Pohybuje se převážně v korunách stromů a je jediným primátem, který si za účelem rozmnožování staví hnízda. V těch ponechává mláďata, která první dva týdny hlídají oba rodiče. Někdy rodí svá mláďata i více samic do jednoho hnízda. Při přesunu je přenáší v zubech jako kočka. 

Duchové zemřelých
Staří Římané nazývali duchy zemřelých, kvílejících v podsvětí lemuros. První Francouzi, kteří na Madagaskaru přistáli a uslyšeli naříkavé plačtivé hlasy, připomínající lidský nářek, dali jejím původcům – lemurům – právě toto jméno. Vari jsou známí zejména svým hlasitým křikem, vydávají několik různých typů volání, z nichž každé trvá několik sekund a není pravděpodobně zaměřené na vyznačení jejich teritoria. 

VIDEO: Maňásek servíruje natrávené myši. Zoo Olomouc ukázala krmení mláděte vzácného kondora

Jak vypadá péče o cenný přírůstek do ptačí říše v Zoo Olomouc ukázali zástupci zoologické zahrady na videoklipu z krmení. Po 14 letech se i díky pomoci odborníků z liberecké zahrady těší na Svatém Kopečku z malé samičky kondora královského, jejíž...

Ohodnoť článek

Foto Zoo Olomouc

Štítky lemur, mládě, trojčata, přírůstek, vari černobílý, zahrada, hnízdo, Zoologická zahrada Olomouc, Zoologická zahrada Ústí nad Labem, Svatý Kopeček, Česko, Madagaskar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lemuři z olomoucké zoo mají trojčata. Dvěma roztomilým samečkům a samičce se daří výborně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.