Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Obyvatelé Přerova mohou opět navrhovat projekty v participativním rozpočtu. Město má 1,5 milionu korun

Až do konce června mohou obyvatelé Přerova opět navrhovat projekty v rámci participativního rozpočtu. Radnice na ně vyčlení jeden a půl milionu korun. Ve městě jde už o třetí ročník participativního rozpočtu. V minulosti lidé podpořili například mobilní kino, zelené zastávky nebo koše na psí exkrementy.

"Stejně jako v minulých letech je na tuto akci vyčleněna částka ve výši milion a půl, přičemž na jeden projekt může jít maximálně 500 tisíc korun. A záležet pak bude na hlasujících, zda budou podpořeny tři větší projekty, nebo více menších," uvedl primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Během prázdnin město podněty zkontroluje, na začátku září budou návrhy zveřejněny a Přerované pak budou moci hlasovat pro projekt, který se jim líbí. V polovině října budou představeny vítězné návrhy.

Návrh mohou lidé vytvořit a zaslat elektronicky prostřednictvím webu. Rovněž mohou mohou návrhy odevzdávat na písemných formulářích na podatelně magistrátu v Bratrské ulici nebo poslat na adresu odboru koncepce a strategického rozvoje. Návrh může podat osoba starší 15 let, která má trvalý pobyt v Přerově, ale také lidé, kteří ve městě žijí, pracují či studují. Podmínkou přitom je, aby byly realizovatelné na pozemcích či v budovách v majetku města.

Přerovský park Michalov nabídne spoustu akcí. Letos slaví 120 let

Město Přerov připravilo na jaro a léto několik akcí, kterými oslaví 120 let od vzniku parku Michalov. První akce je naplánovaná už na Den matek, v neděli 12. května. V létě pak proběhnou koncerty, besedy i festival Velká Morava.

Přerov vyhlašuje participativní rozpočet už třetím rokem. Loni přišlo 55 návrhů. Do hlasování se zapojilo 1400 lidí, kteří podpořili novou kuličkovou dráhu, vybudování fit stezky Přerovským luhem, výsadbu květin na Žerotínově náměstí a vzpomínku na židovskou komunitu.

Při prvním ročníku dali lidé nejvíce hlasů pořízení mobilního kina, zelené zastávky, košů na psí exkrementy a vybudování rozhledny na Čekyňském kopci. Kino už loni v létě fungovalo, instalovány již byly v ulicích města také koše a dokončen byl také projekt zelené zastávky, byť kvůli památkářům nakonec na jiném místě. Pouze rozhledna u Čekyně zatím vyřešena není. Město má již dlouhodobě v plánu vybudovat větší rozhlednu s vyššími náklady, stavba je zatím ve fázi příprav. Nyní město pracuje na vítězných návrzích z loňského roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Přerov, hlasování, návrh, obyvatelé, projekt, participativní rozpočet, rozhledna, Petr Vrána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Přerova mohou opět navrhovat projekty v participativním rozpočtu. Město má 1,5 milionu korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.