Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Cenzura v Moravské filharmonii? Z brožury zmizely kritické příspěvky některých ambasadorů

, aktualizováno 10. května 2024, 18:12

Z brožury k nové sezoně Moravské filharmonie Olomouc zmizely tradiční příspěvky některých ambasadorů, kteří se kriticky vyjadřovali ke sloučení filharmonie a divadla. Odbory to považují za cenzuru, vedení filharmonie argumentuje tím, že oficiální komunikační kanál by neměl být v rozporu s oficiální strategií.

"Je to jako scéna z trezorového filmu Skřivánci na niti, kde na šrotišti pracují režimu nepohodlní brigádníci. Nejprve zmizí brigádník Mlíkař, a když se profesor filozofie zeptá, kam zmizel Mlíkař, zmizí taky."
Vojtěch Pospíšil, OKAF

Podle odborů a Unie orchestrálních hudebníků v Moravské filharmonii Olomouc tradiční příspěvky několika ambasadorů filharmonie z připravované brožury k nadcházející sezoně zmizely na poslední chvíli. Šlo o muzikologa a skladatele Jana Vičara, skladatele a jazzového klavíristu Emila Viklického, výtvarníka Oldřicha Schnabla, senátora Lumíra Kantora (KDU-ČSL) a ředitele základní umělecké školy Filipa Hajdu.

Ambasadoři se ve svých příspěvcích přímo nebo nepřímo kriticky vyjadřovali k probíhajícímu slučování filharmonie s Moravským divadlem Olomouc. 

"Zmizení tradičních příspěvků ambasadorů z brožury filharmonie mě šokovalo. Ředitel tělesa na můj dotaz odpověděl, že jeho rozhodnutí vypustit těsně před redakční uzávěrkou medailonky ambasadorů vyplynulo z komunikace se zřizovatelem. Já to tedy chápu tak, že radnice kontroluje brožuru, a když zjistí, že je tam něco vadného, nařizuje řediteli cenzuru," prohlásil předseda Odborového klubu autonomní filharmonie Vojtěch Pospíšil.

Jan Vičar, Emil Viklický a Oldřich Schnabl jsou laureáti Ceny města Olomouce. "Radnice je na jedné straně věnčí cenami, ale když na to přijde, tak je umlčí," zlobí se také předseda Unie orchestrálních hudebníků MFO Josef Vláčil.

Olomouc hledá název pro spojené divadlo a filharmonii. Proces sloučení řeší pracovní skupina

Olomoucká radnice spustila nové webové stránky, které se zaměřují na proces sloučení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc. Online prezentace přináší poznatky z analýz, statistiky a tvrzení, která přibližují situaci vedoucí ke...

Vedení filharmonie odmítá, že by šlo o cenzuru. "Proces přípravy koncertní sezony a programové brožury je poměrně komplikovaný a zejména časově náročný proces, v jehož průběhu dochází samozřejmě k řadě změn a úprav od prvotních konceptů až k finální, veřejnosti prezentované podobě. Mohu potvrdit, že po komunikaci se zřizovatelem jsem rozhodl o finálním neumístění citací ambasadorů v rámci letošní brožury, přičemž jádrem obsahu této komunikace se zřizovatelem byl především fakt, že někteří z ambasadorů se vyjadřovali k aktuálnímu procesu slučování kriticky. Respektoval jsem proto vizi zřizovatele, že oficiální komunikační kanály MFO by neměly být v rozporu s jeho oficiální strategií," vysvětlil ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

Náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák (Piráti) vysvětluje, že brožura je marketingovým nástrojem filharmonie. "V procesu vzniku brožury jsme s panem ředitelem intenzivně diskutovali o jednom konkrétním příspěvku v brožuře, v němž stála mylná informace, že by mělo dojít ke sloučení orchestrů filharmonie a divadla. Orchestry zůstanou zachovány, proto byl pan ředitel požádán o opravu této věty, nakonec však rozhodl, že příspěvky ambasadorů v brožuře uvedeny nebudou. Programová brožura je marketingovým nástrojem filharmonie a jejím cílem tedy není tematizovat politické přestřelky, které mohou instituci poškozovat," reagoval Tichák.

Pro vyjadření různých názorů je podle něho prostor jinde. "V Olomouckých listech distribuovaných do všech domácností dbáme na zastoupení všech názorů. Květnové číslo, v němž je sloučení kulturních institucí tematem, proto zaznívají názory všech zastupitelských klubů i názory odborových organizací," vysvětlil.

Město Olomouc jako zřizovatel nastartovalo proces sloučení filharmonie a divadla v loňském roce. Hlavním důvodem je finanční stabilita. Podle náměstka Ticháka se běžného diváka ani programové nabídky tento proces nijak nedotkne. Obě tradiční značky zůstanou zachovány.

Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

Celkem hlasovalo1028 čtenářů

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniel Schulz, poskytli Jakub Látal a Vojtěch Pospíšil

Štítky cenzura, brožura, příspěvek, ambasador, kritika, sloučení, Jan Vičar, Emil Viklický, Moravská filharmonie Olomouc, Moravské divadlo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenzura v Moravské filharmonii? Z brožury zmizely kritické příspěvky některých ambasadorů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.