Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Místostarosta Šumperka Hošek je před soudem kvůli dotačnímu pochybení. Hrozí mu až osm let

Místostarosta Šumperka Karel Hošek stojí před soudem kvůli obžalobě z dotačního podvodu. Je podezřelý, že jako projektový manažer zfalšoval před šesti lety dokumenty o zdravotní způsobilosti čtyř uchazečů zařazených v projektu dlouhodobě nezaměstnaných v oblasti Hanušovic, který byl placený z evropských dotací.

Podle žalobce Stanislava Tichého místostarosta Karel Hošek (Šumperáci) v roce 2017 jako zaměstnanec obecně prospěšné společnosti MAS Horní Pomoraví a zároveň její projektový manažer nesl odpovědnost za projekt a poskytnutí dotace. Vyhotovil žádost o podporu z evropských dotačních programů na zmíněný projekt, který získal 4,1 milionu korun z operačního programu financovaného z 85 procent evropskými dotacemi.

Při kontrole na podzim 2019 podle žalobce zfalšoval lékařská potvrzení o způsobilosti rekvalifikačních kurzů na práci s křovinořezem u čtyřech uchazečů. Dopsal na nich data, ačkoliv lékaři je vystavili později a v případě jedné ženy ani nedoporučili tuto práci. Právě u tohoto dokumentu připsal i text, který se vydával za tvrzení lékařky a okopíroval její razítko a podpis, tvrdí obžaloba. "Přičemž byl srozuměn, že neměli lékařské potvrzení a do kurzu neměli vůbec nastoupit. Umožnil tak čerpání prostředků, aniž by splnil podmínky," uvedl Tichý. Za tuto práci získal projekt z dotací celkem 44 960 korun.

V roce 2021 byla podle žalobce tato dotace vrácena, obžalovaný však porušil pravidla příjemce evropské dotace. Ty jsou do ukončení trestního řízení zadrženy.

Kauza Vápenná. Dotace se vrátila, vila je opravená, soud trest zmírnil. Rozčarování přesto zůstává

Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig se řadu let potýkal s obviněním kvůli dotacím na rekonstrukci zdejší Latzelovy vily. Obec nakonec dotaci vrátila, vila je opravená, slouží veřejnosti a žádné peníze nikam nezmizely. Hannig se u soudu...

Hošek dnes u soudu vypověděl, že s projektem na dlouhodobé zaměstnávání Romů přišel v roce 2016 kvůli problémům se sociálním vyloučením a nezaměstnaností v Hanušovicích a okolí. Spolupráce na rekvalifikace byla uzavřena se střední odbornou školou. U soudu přiznal, že ve čtyřech případech dopsal na dokumenty o zdravotní způsobilosti datum, které tam chybělo. Bylo to prý ve chvíli, kdy na čtvrtou výzvu kontrolorů dokládali řadu dokumentů. "Udělal jsem hloupost, lituji toho, ale nechápu ten kontext," uvedl Hošek.

Hošek se hájil tím, že jednal v dobré víře, řada Romů je podle něj dodnes zaměstnána a všichni uchazeči rekvalifikací prošli. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle obhájce byl Hošek pouze zaměstnanec MAS a neměl možnost kontrolovat autorizované subjekty, které poskytovaly rekvalifikační kurz. "Škoda v aktuální chvíli nevznikla. Všichni čtyři uchazeči, u kterých měla být zdravotní způsobilost sporná, se rekvalifikovali, pracovali s těmi pracovními stroji a osvědčili se. Výdaje byly tak prokazatelně uplatněny a uchazeči rekvalifikaci dokončili," uvedl obhájce. "Použití finančních prostředků nebylo vázáno na předložení těchto dokladů. Obžalovaný byl přesvědčen, že vše bylo v pořádku," dodal obhájce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 09

Štítky soud, podvod, dotace, pochybení, obžaloba, místostarosta, zaměstnanost, Šumpersko, Šumperk, projekt, Hanušovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místostarosta Šumperka Hošek je před soudem kvůli dotačnímu pochybení. Hrozí mu až osm let  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.