Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Odboráři chystají protestní koncert proti slučování filharmonie a divadla. Vystoupí Ledecký, Hutka či Pavlica

Janek Ledecký, Dagmar Pecková, Jaroslav Hutka či Jiří Pavlica hodlají vystoupit na protestním koncertu proti slučování Moravské filharmonie a Moravského divadla Olomouc. Podle vedení olomoucké radnice filharmonie ani divadlo ohroženy nejsou, podstata protestu tak není pravdivá.

Protestní koncert se uskuteční v pondělí 20. května v olomouckém letním kině o půl sedmé večer, ve spojení se symfonickým orchestrem vystoupí Janek Ledecký, Dagmar Pecková, Jaroslav Hutka, Jiří Pavlica, Vilém Veverka, Michal Horák a James Harries. Na programu budou autorské skladby, filmová hudba, ale i světové hity Beatles a Led Zeppelin a klasický repertoár. Vstupné je dobrovolné.

"Když jsem se dozvěděl, v jakém ohrožení je olomoucký symfonický orchestr, neváhal jsem ani chvíli a svou účast přislíbil. Zahrát a zazpívat si s velkým hudebním tělesem je pro mě vždy zážitek a věřím, že si to užijí i diváci a společně pomůžeme dobré věci," uvedl například Ledecký.

Vedení olomoucké radnice odmítá, že by filharmonie byla v ohrožení. "Forma protestu je inovativní, protestní kampaň profesionálně zpracovaná a určitě stojí mnoho financí a energie. Červené klavíry byly hezkým oživením veřejného prostoru, nyní již bohužel značně podléhají povětrnostním vlivům. S obsahem protestu však souhlasit nelze, protože Moravská filharmonie Olomouc ani její chod ohroženy nejsou a nebudou. Mrzí mě, že zástupci zaměstnanců filharmonie odmítli účast na jednáních, na nichž se na důležitých formulacích poskytujících garance udržení symfonického orchestru, třísouborového divadla i kulturní nabídky v Olomouci reálně pracuje," reagoval náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti).  

Z brožury k nové sezoně Moravské filharmonie Olomouc zmizely tradiční příspěvky některých ambasadorů, kteří se kriticky vyjadřovali ke sloučení filharmonie a divadla. Odbory to považují za cenzuru, vedení filharmonie argumentuje tím, že oficiální...

Pozvánku na koncert včetně vystoupení na podiu dostal Tichák a také primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Oba politici teprve uvidí, zda přijdou. "Zatím upřímně nevím, zda se zúčastním. Musím to sladit se svým pracovním kalendářem," uvedl například Tichák.

Odbory ve filharmonii tvrdí, že olomoučtí radní chtějí filharmonii převést pod divadlo. S tímto krokem nesouhlasí, celý proces je podle nich uspěchaný, nepřipravený, netransparentní a ohrožuje samotnou existenci druhého nejstaršího českého symfonického orchestru.

Město Olomouc jako zřizovatel nastartovalo proces sloučení filharmonie a divadla v loňském roce. Hlavním důvodem je finanční stabilita do budoucnosti. Podle náměstka Ticháka se běžného diváka ani programové nabídky celý proces nijak nedotkne, obě tradiční značky zůstanou zachovány.

Vstupné na protestní koncert je dobrovolné, odboráři budou rádi za jakýkoliv příspěvek. "Produkce koncertu je poměrně nákladná a vše hradíme z vlastní kapsy. Budeme moc rádi, když nás diváci podpoří jakýmkoli příspěvkem. Poměrnou část výdělku věnujeme Nadaci Život umělce," slíbil mluvčí Unie orchestrálních hudebníků Moravské filharmonie Jakub Látal.

Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

Celkem hlasovalo1064 čtenářů

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravská filharmonie Olomouc

Štítky koncert, protest, sloučení, Moravské divadlo, Moravská filharmonie, Janek Ledecký, Jaroslav Hutka, Jiří Pavlica, Olomouc, orchestr, Dagmar Pecková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odboráři chystají protestní koncert proti slučování filharmonie a divadla. Vystoupí Ledecký, Hutka či Pavlica  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.