Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Senior z Litovelska naletěl na deepfake video se známým politikem. Přišel o 320 tisíc korun

Na falešné video se známým českým politikem, který propagoval investice do kryptoměn, naletěl senior z Litovelska. Kontaktoval makléře a postupně investoval přes 320 tisíc korun. V Olomouckém kraji jde o další druhý případ, kdy někdo naletěl na stejné deepfake video.

Na policisty z Litovle na Olomoucku se šestašedesátiletý muž obrátil minulý týden v pátek.

"Senior uvedl, že koncem února zareagoval na video se známým českým politikem, který na něm propagoval investice do kryptoměn. Muž následně klikl na odkaz, který jej přesměroval na internetové stránky. Na těchto stránkách byl vyzván k zaplacení registračního poplatku ve výši šest tisíc korun, který uhradil," popsala mluvčí policie Ivana Skoupilová.

Po zaplacení poplatku seniora kontaktoval makléř, který ho za účelem registrace a případných investic přiměl k instalaci programu AnyDesk. Prostřednictvím vzdáleného přístupu podvodník provedl registraci účtu na jedné krypto burze a následně seniora přiměl k zaplacení poplatků a dalším platbám. "Postupně tak senior naposílal přes 320 tisíc korun. Jelikož nedošlo k údajnému odblokování uvedené částky a makléř přestal komunikovat, pojal podezření, že se stal obětí podvodníka a obrátil se na policii. Muž se tak stal další obětí podvodného videa, o kterém jsme již informovali," upozornila mluvčí policie.

Kriminalisté již zahájili vyšetřování pro podvod, za který hrozí až pět let za mřížemi.

Senior z Olomouce chtěl vydělat na kryptoměně. Dva miliony poslal podvodníkům

O více než dva miliony korun přišel sedmašedesátiletý muž z Olomouce, kterého zlákala nabídka výhodného investování do kryptoměn. Tu viděl na sociálních sítích a vidina snadného výdělku seniora přesvědčila ke spolupráci s neznámým poradcem. Šlo...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky podvod, senior, deepfake, video, investice, kryptoměna, policie, Litovel, Olomoucký kraj, poplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior z Litovelska naletěl na deepfake video se známým politikem. Přišel o 320 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.