Počasí dnes22 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Prostějov je v plusu. Hospodaření města loni skončilo přebytkem 222 milionů korun

Hospodaření Prostějova loni skončilo přebytkem 222,5 milionu korun, v meziročním srovnání je takřka dvojnásobný. Rozpočet na rok 2023 původně počítal s příjmy 1,215 miliardy a výdaji 1,304 miliardy korun. Příjmy města byly ale loni nakonec díky lepším daňovým výnosům vyšší.

"Loňský přebytek je velmi příznivé číslo," komentoval výsledky hospodaření města primátor Prostějova František Jura (ANO). Příjmy města loni ve srovnání s plánovaným rozpočtem vzrostly o 12 procent. Na straně výdajů pak město uspořilo bezmála 11 procent, podíl na tom měly i nedokončené investiční akce převedené na letošní rok. "Celková částka přebytku 222,5 milionu korun nás opravňuje k optimismu v tom smyslu, že můžeme investovat a spolufinancovat projekty, které nás čekají," podotkl Jura. Prostějov navíc nemá žádné dluhy.

Podle analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau skončilo loni hospodaření obcí bez započtení Prahy přebytkem 26,4 miliardy korun. Vyššího přebytku rozpočtu obce dosáhly za 20 let pouze v roce 2016. Obce hospodařily s příjmy 352,3 miliardy a výdaji 325,9 miliardy korun. Úspory obcí se meziročně zvýšily o 13 procent na 200,9 miliardy korun, zatímco jejich dluh se snížil o tři procenta na 51,8 miliardy Kč. Příjmy obcí se loni zvýšily o 11 procent, jejich výdaje o šest procent. Rozhodující byl růst daňových příjmů, které se na přírůstku příjmů podílely 85 procenty.

Rekonstrukce stadionu v Prostějově za desítky milionů nevyhovuje fotbalovým předpisům. Vyřešíme to, zní z klubu

Rekonstrukce fotbalového stadionu v Prostějově za desítky milionů, na kterou přispěl kraj i zdejší radnice, má nečekaný problém. Parametry nevyhovují fotbalovým předpisům, za současné situace by se zde nemohla hrát ani druhá liga. Vedení klubu...

Letos prostějovská radnice hospodaří s vyššími příjmy i výdaji než loni. Příjmy města mají ve srovnání se schváleným rozpočtem na rok 2023 vzrůst o 90 milionů korun na 1,305 miliardy korun a výdaje o 317 milionů korun na 1,621 miliardy korun. Schodek 315,5 milionu korun město pokryje ze své finanční rezervy. Hlavní část příjmů letošního rozpočtu tvoří daňové příjmy, které mají vzrůst na 1,042 miliardy korun z loňských 966 milionů. Většinu výdajů pak tvoří neinvestiční výdaje, na které připadá 1,112 miliardy korun, loni to bylo 1,06 miliardy. Na investice autoři v návrhu rozpočtu na rok 2024 vyčlenili 429 milionů korun, meziročně o 181 milionů korun více.

Mezi největší letošní investice patří dopravní terminál Újezd, na který je v rozpočtu určeno 50 milionů korun, či rekonstrukce fotbalového stadionu za 70 milionů korun. Několik desítek milionů korun bude z rozpočtu směřovat do rekonstrukcí a modernizací základních i mateřských škol. Do rozšíření azylového domu o nové byty Prostějov investuje deset milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Prostějov, rozpočet, výsledky, přebytek, hospodaření, výsledek, František Jura, ANO, Praha, CRIF - Czech Credit Bureau

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov je v plusu. Hospodaření města loni skončilo přebytkem 222 milionů korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.