Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Soud otevře případ střetu vlaku s kamionem v Olomouci, řidiči z Polska hrozí osm let vězení

Příští týden by měl okresní soud začít projednávat případ loňské hrozivé srážky vlaku s nákladní soupravou na přejezdu v olomoucké městské části Bělidla. Z obecného ohrožení z nedbalosti je obviněný pětašedesátiletý polský řidič kamionu, při nehodě a následném mohutném požáru utrpělo zranění několik lidí, hmotná škoda přesáhla částku 30 milionů korun.

Případ soud nařídil na pondělí 3. června. Pětašedesátiletému muži hrozí dva až osm let vězení. „O dohodě o vině a trestu ve spise dosud není ničeho, zatím je nařízeno jedno hlavní líčení, kdy rozsah dokazování bude mimo jiné záležet na vyjádření obžalovaného po poučení,“ uvedl předseda senátu Jakub Kučera.

Nehoda se stala na periferii města na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací, která byla podle Drážní inspekce (DI) v době nehody v činnosti. Případ inspektoři zatím neuzavřeli, řeší i instalaci závor.

„My neřešíme trestněprávní odpovědnost jako policie, řešíme příčiny a okolnosti, takže jdeme v šetření do větší hloubky,“ řekl dnes mluvčí DI Martin Drápal. Součástí vyšetřování inspekce je možnost vydání bezpečnostního doporučení tak, aby se dalo předcházet vzniku obdobných mimořádných událostí. „Řešíme možnost instalaci závor, zjišťujeme, jaké tam jsou technické problémy a dožádali jsme si kvůli tomu informace po Správě železnic a po Drážním úřadu,“ dodal Drápal.

Nehoda se stala loni 17. října na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla Řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku jel od městské části Hodolany. Podle policie se pravděpodobně plně nevěnoval řízení a na přejezd vjel na červenou, podle zveřejněných kamerových záznamů z nedaleké firmy blikalo červená na přejezdu přibližně 40 sekund před příjezdem kamionu. Do návěsu s kovovým materiálem naboural projíždějící osobní vlak mířící od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží.

Hrdinové od olomouckého přejezdu: vlakvedoucí a pracovník servisu zachránili cestující z ohnivé pasti

Následky hrozivé nehody kamionu a osobního vlaku na železničním přejezdu v olomoucké městské části Bělidla mohly být tragické, mimořádná událost se ale i díky pohotové reakci dvou mužů obešla bez obětí na životech. Při střetu těžkých vozů došlo k...

Po nárazu vlaku do kamionu vypukl mohutný požár, plameny se vzápětí rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu z opačného směru a čekal před železniční tratí. Nehoda nakonec neskončila tragicky, zásluhu na tom měla pohotová reakce vlakvedoucího a svědka, který včas pomohl lidem z hořící soupravy do bezpečí. Ve vlaku cestovalo zhruba 30 lidí. Zraněn byl po střetu řidič nákladního auta, vlakvedoucí a nejméně šest cestujících z vlaku.

Nehoda výrazně zasáhla i do provozu tramvajové trati, která vede přes tento přejezd. V úseku mezi olomouckým hlavním nádražím a Pavlovičkami byla mimo provoz téměř měsíc, dopravu zajišťovaly autobusy. Požár poničil kromě vlaku, kamionu, jednoho osobního auta a železniční tratě také křížení tramvajové trati s železničními kolejemi, tramvajové koleje i trolejové vedení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky nehoda, železnice, kamion, vlak, přejezd, Bělidla, nehoda Bělidla, hasiči, požár, soud, okresní soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud otevře případ střetu vlaku s kamionem v Olomouci, řidiči z Polska hrozí osm let vězení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.