Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Z volné plochy do garáže. Ve Šternberku se rozběhne stavba nové základny záchranné služby

V Olomouckém kraji pokračuje výstavba nových výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby, za několik týdnů by se mělo rozběhnout budování nového zázemí pro záchranáře ve Šternberku. Ti využívají již delší čas budovu, která nemá ideální dispozice a chybí jí také garážová stání pro zaparkování sanitek.

Dlouho chystaný záměr výstavby nové základny pro zdravotnické záchranáře v lokalitě šternberské nemocnice brzy vstoupí do fáze stavby. Hejtmanství má již podepsanou smlouvu se zhotovitelskou firmou, která si už převzala staveniště a chystá demolici skladovací budovy na pozemku, na kterém poté začne stavět moderní objekt při ulici Poděbradova.

Vybudování nového sídla záchranářů ve Šternberku je podle Dalibora Horáka (ODS), náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví, součástí rozsáhlejšího projektu, který reaguje na postupně se měnící standardy pro fungování zdravotnické záchranné služby. První moderní základna začala sloužit před několika lety v Uničově, letos na ni navázalo nové zázemí za 40 milionů korun v Zábřehu.

FOTOGALERIE: Uniformy zaplavily olomouckou transfuzku. Záchranáři všech složek společně darovali krev

Hemžení uniforem rozličných barev a vzorů nastalo v úterý ráno před budovou transfuzního oddělení v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. K darování krve se na hromadný odběr sjeli příslušnice a příslušníci složek Integrovaného záchranného systému,...

A obdobnou investici bude Olomoucký kraj směřovat také do budovy ve Šternberku. „Jako třetí vyroste v Olomouckém kraji moderní výjezdová základna pro jednu výjezdovou skupinu rychlé lékařské pomoci a jednu výjezdovou skupinu rychlé zdravotnické pomoci ve Šternberku. Důvodem výstavby je, jako v předchozích případech, především snaha o dosažení komfortních pracovních podmínek pro náročnou práci posádek a dosažení souladu se stále se zpřísňujícími hygienickými normami. Co se týče konkrétních nedostatků staré základny ve Šternberku, tak pro členy výjezdových skupin jistě není komfortní překonávání krkolomných schodů, drahé sanitce zase chybí garáž a stává prostě bez přístřeší na volné ploše,“ komentoval náměstek hejtmana.

Práce na šternberské novostavbě by se měly rozběhnout v letních měsících, náklady mají dle smlouvy dosáhnout částky 35 milionů korun, na dalších přibližně 10 milionů vyjde podle náměstka vybavení základny. „Doba výstavby je ve smlouvě stanovena na 480 dní, to znamená, že šternberská základna by měla být kraji jako objednateli dodavatelem předána v letních měsících příštího roku. Následně bude základna předána záchranářům do užívání,“ dodal náměstek.

V pokročilé fázi příprav jsou i základny ve dvojici měst v severních partiích regionu. V Jeseníku nyní sídlí záchranka v pronajatých prostorách v areálu místní nemocnice. „V Jeseníku je připravována výstavba největší základny, protože kromě výjezdových skupin zde bude sídlit také okresní vedení záchranářů. Pokud nenastanou žádné komplikace například v průběhu stavebního řízení, stavby by mohla být zahájena ještě v závěru letošního roku. Olomoucký kraj má na zahájení výstavby jesenické základny v rámci rozpočtu letošního roku vyhrazenu částku 10 milionů korun,“ sdělil Horák.

Stavební povolení už získal záměr výjezdové základny v Javorníku, podle náměstka Horáka bude Olomoucký kraj usilovat o zahájení výstavby v roce 2025 s dokončením o rok později. „V Javorníku se jedná o výstavbu nejmenšího typu výjezdové základny pro jednu výjezdovou skupinu rychlé zdravotnické pomoci,“ podotkl Dalibor Horák.

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdravotnická záchranná služba, záchranka, výjezdová základna, stavba, investice, záchranka Šternberk, Šternberk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z volné plochy do garáže. Ve Šternberku se rozběhne stavba nové základny záchranné služby  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.