Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Krajský soud v Olomouci dnes ochromí stávka. Zapojí se do ní přes osmdesát zaměstnanců

Pobočku Krajského soudu v Olomouci dnes ochromí stávka, zapojí se do ní 85 zaměstnanců. Budova bude otevřená, fungovat však nebude podatelna. Jednodenní výstražnou stávku vyhlásily justiční odbory kvůli zvýšení platů.

Do dnešní stávky justičního personálu se zapojí podle předsedy Krajského soudu v Ostravě  Petra Nováka 387 zaměstnanců, dalších 11 zaměstnanců se do stávky rozhodlo nezapojit. "Mimo tento počet zůstává 27 zaměstnanců, kteří nebudou v práci z jiných důvodů, jako je pracovní neschopnost či dovolená," uvedl Novák. Podle mluvčího soudu Igora Krajdla se z tohoto počtu na pobočce olomouckého krajského soudu do stávky zapojí 85 zaměstnanců. Je to rovněž drtivá většina z celkového počtu personálu - do stávky se nezapojí šest zaměstnanců, dalších šest je nemocných nebo na dlouhodobé dovolené.

Téměř všechna nařízená jednání s výjimkou dvou byla u obou soudů pro tento den zrušena, podle předsedy soud neočekává žádné komplikace kvůli lhůtám či vazebnímu stíhání. Zrušená jednání však způsobí průtahy v řízení. "Nutnost odročit nebo přesunout řadu jednání z důvodu stávky způsobí, že každé dotčené soudní řízení se protáhne nejméně zhruba o jeden až dva měsíce. Tím budou nepřímo dotčena i další soudní řízení, v nichž by soud v uvedeném období již mohl jednat," doplnil Novák.

Budova krajského soudu bude i přes stávku otevřená jako jindy. "Ovšem veškerá pracoviště soudu, obvykle obsluhovaná administrativou, budou uzavřená, včetně podatelny a infocentra. Soud bude přijímat pouze elektronická podání," dodal předseda Krajského soudu v Ostravě.

Soud otevře případ střetu vlaku s kamionem v Olomouci, řidiči z Polska hrozí osm let vězení

Příští týden by měl okresní soud začít projednávat případ loňské hrozivé srážky vlaku s nákladní soupravou na přejezdu v olomoucké městské části Bělidla. Z obecného ohrožení z nedbalosti je obviněný pětašedesátiletý polský řidič kamionu, při...

Odborový svaz vyhlásil výstražnou stávku minulý týden po jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), žádá navýšení platů o 15 procent a také diskusi o vytvoření nových platových tabulek pouze pro justici, které budou oddělené od tabulek ostatních státních zaměstnanců. Zapojení do stávky podle něj přislíbilo 90 procent z 9500 zaměstnanců.

Předsedové soudů se shodují v tom, že požadavky pracovníků soudů na zvýšení platů chápou a podporují je. Podle místopředsedy Nejvyššího soudu Petra Šuka je stávka v novodobé historii české justice bezprecedentní. Dosud nikdy nebyla ani stávková pohotovost.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky soud, stávka, platy, navýšení, Krajský soud, Olomouc, Ostrava, Petr Novák, Pavel Blažek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud v Olomouci dnes ochromí stávka. Zapojí se do ní přes osmdesát zaměstnanců  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.