Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hlavní restauraci v olomoucké zoo čeká kompletní přestavba. Plánovaná kapacita je přes 250 míst

Zoo Olomouc připravuje několik rozsáhlejších investičních akcí, jednou z nich je také komplexní rekonstrukce hlavní restaurace nazvané Pod Věží. Právě u paty vyhlídkového místa uprostřed areálu zahrady se nachází gastroprovoz, který by měl po rozsáhlé přestavbě za desítky milionů splňovat rostoucí nároky.

Podle výroční zprávy Zoo Olomouc utržila v loňském roce za občerstvení 24 milionů korun, náklady na síť bister, kaváren a dalších provozů činily 19,5 milionu. Po zdanění tak z této oblasti získala zahrada 1,8 milionu. Novinkou v loňském roce bylo otevření grilu U Lvů a pizzy U Medvěda. Zoo je nejnavštěvovanější turistickou atraktivitou Olomouckého kraje, loni sem zavítalo přes 381 tisíc lidí.

Káva, nanuky či burgery. Zoo Olomouc loni utržila za občerstvení 24 milionů korun

Mimořádně úspěšný rok nejen z hlediska návštěvnosti, ale také z pohledu tržeb za občerstvení zaznamenala loni zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce. Návštěvnost vzrostla meziročně o čtyři procenta, výnosy z prodeje jídla a pití ale...

Kromě investic do důležitého zázemí pro zaměstnance či nového edukačního centra Loděnka připravuje příspěvková organizace města Olomouce také rekonstrukci restaurace Pod Věží. „Pokud si má zoologická zahrada udržet konkurenceschopnost nejen co se týká chovu zvířat, ale také turistické atraktivnosti, tak nemůžeme v rozvoji zůstat někde v 70. letech minulého století. Služby, které dnes návštěvník vyžaduje a za které zaplatí vstup do zoologické zahrady následně odrážejí zájem o tento turistický cíl,“ komentuje olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Podle ředitele Zoo Olomouc Radomíra Habáně je záměr na výstavbu nové restaurace Pod Věží ve fázi projektových příprav, pracovat se bude na dokumentaci pro stavební povolení. „Vedení zoo se snaží postupně přebudovat jednotlivé gastro stánky na stánky s vyšším hygienickým standardem a vyšší obslužností návštěvníků a skladovací kapacitou. Restaurace Pod Věží se bude sestávat z přízemí, kde bude kapacitní sociální zařízení, v prvním patře posezení pro návštěvníky a přípravna pokrmů. Střecha bude přístupná s posezením ve formě letní terasy,“ přiblížil ředitel olomoucké zoo s tím, že celková kapacita restaurace je plánovaná na 256 míst. „Investiční náklady se odhadují mezi 40 – 50 miliony korun a předpokládaným termínem realizace je rok 2026,“ doplnil Habáň.

Zoo Olomouc znovu chystá vzdělávací pavilon s mořským akváriem. Loděnka se měla stavět už před lety

Nedaleko vstupu do olomoucké zoologické zahrady by měl v následujících letech vyrůst nový pavilon a vzdělávací centrum za zhruba padesát milionů korun. Zoo s myšlenkou na výstavbu budovy zvané Loděnka pracuje již řadu let, nyní bude probíhat...

Předpoklad pro další investice do areálu Zoo Olomouc představuje nová infrastruktura, která byla dlouhodobě zanedbaná a v předchozích letech prošla významnou modernizací a rozšířením a rozvody jsou z větší části dokončené.

Primátor Žbánek dodává, že město by mělo záměr podpořit případně i bez možnosti širšího využití dotační podpory. „Lpění na tom, že když nebudou dotace, tak nic nebudeme stavět, se ukázalo jako problematické. Uteče deset dvacet let, a ukáže se se, že důležité záležitosti nesplňují nároky turistů či standardy bezbariérovosti. Restaurace musí projít rekonstrukcí. Nějaké dotace na specifické části by mohly být, počítáme s kombinací různých zdrojů financování a jsme si vědomi, že rekonstrukce nebude dotována z pětaosmdesáti procent, jak tomu u některých projektů bývalo. Jsem rád, že Zoo Olomouc dlouhodobě připravuje projekty, které mají zachovat návštěvnickou atraktivitu a posuzuje je i v porovnání s konkurencí,“ podotkl hlavní představitel zřizovatele olomoucké zoologické zahrady.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, občerstvení, restaurce, Zoo Olomouc, investice, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní restauraci v olomoucké zoo čeká kompletní přestavba. Plánovaná kapacita je přes 250 míst  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.