Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Klášterní Hradisko hostilo předávání Cen města. Ceremoniál by si zasloužil větší sál, míní opozice

Ceny města Olomouce za rok 2023 včera večer získali děkan lékařské fakulty Milan Kolář, sbormistryně Lubomíra Hellová, mistr světa v jízdě na kole se psem Jiří Švancara a bývalý ředitel Českého rozhlasu Pavel Hekela. Opozici vadilo, že kvůli omezené kapacitě slavnostního sálu Klášterního Hradiska nebyli pozvání všichni členové zastupitelstva.

Ceremoniál předávání Cen města se po letech vrátil do slavnostního sálu Klášterního Hradiska v Olomouci. Za rok 2023 získali sošku dívky s ratolestí, zlatý odznak a pamětní list čtyři laureáti, Počinem roku byly oceněny dvě novinky ve městě a zcela poprvé byl na jevišti přítomen a oceněn také pes.

Cenu získal děkan olomoucké lékařské fakulty Milan Kolář, sbormistryně opery a operety Moravského divadla Lubomíra Hellová, dvojnásobný mistr světa v jízdě na kole se psem Jiří Švancara a bývalý ředitel Českého rozhlasu Olomouc a Moravského divadla Pavel Hekela. Za počin roku bylo vyhlášeno zprovoznění Centra zdraví a prevence ve Fakultní nemocnici Olomouc a otevření Červeného kostela.

"Poprvé tady máme psa cvičeného na vyhledávání psychotropních látek, pokud se nic nenajde, tak budeme s udílením cen pokračovat i v dalších letech," zavtipkoval primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) s odkazem na nález kokainu na toaletách Poslanecké sněmovny. Ocenění později dostala šestiletá fena belgického ovčáka Yuki. O cenách rozhodovala odborná komise a hlasovalo zastupitelstvo města. "Shoda je stoprocentní a ocenění nezpochybnitelná," uvedl primátor.

Opozici však vadilo, že na slavnostní předávání nebyli pozváni všichni zastupitelé. "Předávání těchto ocenění jsou výjimečnou události společenského života ve městě. I proto by se měly konat v prostoru s dostatečnou kapacitou, který má zároveň důstojný ráz. A tím je rozhodně Moravské divadlo. Ostatně ceny tam byly předávány i v minulosti. Navíc se nabízí ideální propojení s našimi umělci z divadla i filharmonie," je přesvědčena olomoucká opoziční zastupitelka a předsedkyně klubu SPOLU Markéta Záleská.

Ceny města Olomouce mají nové laureáty. Počinem roku byla dobrovolnická pomoc běžencům

Sošku dívky s ratolestí, tedy Cenu města Olomouce si převzali laureáti za rok 2022. Ocenění se tradičně udělovaly v oblasti kultury, vědy, sportu i za společenský přínos městu. Za počin roku se předávala cena v podobě skleněného kvádru s...

Podle místopředsedkyně klubu SPOLU Dominiky Kovaříkové byli dříve zváni všichni zastupitelé, kteří o udělení cen rozhodovali. "Tedy jak koaliční, tak opoziční. Ze strany vedení města proto situaci, kdy byly pro předávání cen zvoleny málo kapacitní prostory, považuji za nezvládnutou a ostudnou," míní Kovaříková. Nositelé cen města by si podle opozice zasloužili, aby u slavnostního okamžiku byli podpořeni co největším počtem osobností veřejného života, účast na ceremoniálu by neměla být odepřena ani blízkým oceněných osobností a všem žijícím nositelům Ceny města Olomouce.

Podle náměstka primátora Olomouce Viktora Ticháka (ProOlomouc a Piráti) pozvánku dostali všichni předsedové zastupitelských klubů, vedení krajského úřadu, Univerzity Palackého či Fakultní nemocnice Olomouc a také laureáti a jejich hosté. "Nejde o žádnou politickou kauzu, jen pragmatické rozhodnutí úředníka, o němž jsem se dozvěděl dnes. Pokud jsme se tím někoho dotkli, omlouvám se," uvedl. 

Ceny města se udělují od roku 1997 a cena za Počin roku byl poprvé předána v roce 2009. Oceněné navrhují obyvatelé města nebo instituce. Autorem sošky dívky s ratolestí je sochař Petr Kuba a zlatého odznaku Robert Vysoudil. Skleněný pětikilový kvádr s holografickým logem města za Počin roku navrhl Robert Štencl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc/Jan Andreáš

Štítky Ceny města, kritika, sál, opozice, ocenění, osobnosti, Olomouc, divadlo, pes, Klášterní Hradisko, Fakultní nemocnice Olomouc, Milan Kolář, figurka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášterní Hradisko hostilo předávání Cen města. Ceremoniál by si zasloužil větší sál, míní opozice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.