Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Na náměstí před radnicí v Olomouci už vzniká další socha z písku. Letos ji doplní květiny

Na olomouckém náměstí se začala rodit socha z písku a květin, která se i letos stane součástí blížících se Svátků města. Dílo Mariana Maršálka bude tentokrát představovat alegorii svobody a demokracie.

"Oslavu Svátků města letos předznamená a doprovodí jedinečný prvek. Stane se jím socha z písku a květin na Horním náměstí. Bude vykreslovat alegorii svobody a demokracie. Autor dnes u radnice zahájil  práci," uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Více než čtyřmetrová socha sochaře Mariana Maršálka, kterou letos ozdobí také květiny, bude hotová do Svátků města, které začínají příští týden v pátek. Město si tak každoročně připomíná svou historii a také patronku svatou Pavlínu. Kromě tradičního průvodu a varhanního koncertu v kostele svatého Mořice bude letos poprvé součástí Svátků města také přehlídka starých řemesel, šermířů a středověké kuchyně. Chybět nebudou koncerty, divadla a přehlídka hanáckého folkloru.

Podrobný program Svátků města Olomouce a doprovodných akcí je na webu akce.

V minulých letech byly předlohou pro pískovcovou sochu císařovna a česká královna Marie Terezie, která do Olomouce ráda jezdila, a poté patronka města svatá Pavlína.

Olomoucké náměstí ozvláštní písková socha. Umělci zpodobní patronku města

Ze třiatřiceti tun písku vznikne před olomouckou radnicí v průběhu deseti dnů i letos jedinečná socha. O vytvoření pískové skulptury s hlavním motivem patronky města svaté Pavlíny se postarají sochaři Václav Lemon a Marian Maršálek, dílo by mělo...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky socha, písek, květiny, Slavnosti města, historie, Olomouc, oslavy, radnice, Horní náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí před radnicí v Olomouci už vzniká další socha z písku. Letos ji doplní květiny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.