Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Místní nádraží zachráněno. Železničáři chtěli ikonickou budovu v Prostějově zbourat, nyní ji převezme město

Ikonická hrabalovská budova místního nádraží v Prostějově, která neodmyslitelně patří k celé městské čtvrti, je zachráněna. Správa železnic chtěla stanici původně zbourat, nyní potvrdila, že se dohodla s městem na převodu. Radnice již připravuje rekonstrukci.

Zpráva o bourání prostějovského místního nádraží z roku 1889 spustila před šesti lety mohutnou vlnu kritiky a nesouhlasu mezi obyvateli i odborníky. Záchranu malebné budovy okamžitě nabídl olomoucký podnikatel Richard Benýšek, který slíbil investovat miliony korun, se Správou železnic však společnou řeč nenašel. 

S železničáři začala jednat také prostějovská radnice, která se až nyní dohodla na bezúplatném převodu budovy. "Oběma stranám šlo o totéž, tedy o smysluplné využití místa, pro které provozovatel železnice do budoucna nemá využití," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

"Předběžně jsme dohodnuti na bezúplatném nabytí objektu do majetku města, to ale ještě musí na svém zasedání schválit prostějovské zastupitelstvo. Následně návrh předložíme správní radě Správy železnic a poté vládě, jejímž souhlasem bude převod státního majetku podmíněný," potvrdil také mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Zastupitelstvo Prostějova by mělo transakci schvalovat už na svém červnovém zasedání. 

Rekonstrukce stadionu v Prostějově za desítky milionů nevyhovuje fotbalovým předpisům. Vyřešíme to, zní z klubu

Rekonstrukce fotbalového stadionu v Prostějově za desítky milionů, na kterou přispěl kraj i zdejší radnice, má nečekaný problém. Parametry nevyhovují fotbalovým předpisům, za současné situace by se zde nemohla hrát ani druhá liga. Vedení klubu...

Správa železnic začala připravovat přesun technologie z výpravní budovy, poté počítá s rekonstrukcí celé stanice. Probíhat by měla v letech 2027 a 2028. Ve stejné době chce prostějovská radnice opravit i vlastní budovu.

Správa železnic původně chtěla historický objekt zbourat a na jejím místě postavit novou škaredou moderní budovu. Stav objektu byl podle železničářů nevyhovující až havarijní. "S ohledem na rozsah poškození, fyzické opotřebení a nutný rozsah rekonstrukce bude výpravní budova zbourána,“ tvrdila na konci roku 2018 tehdejší mluvčí železničářů Radka Pistoriusová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky místní nádraží, bourání, záchrana, převod, město, radnice, rekonstrukce, Prostějov, Správa železnic, železnice, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luboš Hradlař

Proč je tato budova zmiňována jako hrabalovská?

Úterý, 4. června 2024, 07:10Odpovědět

Místní nádraží zachráněno. Železničáři chtěli ikonickou budovu v Prostějově zbourat, nyní ji převezme město  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.