Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Bezpečnější a s mírnější erozí. Příkrou trasu na horu Šerák čeká úprava

Příkrou pěšinu směřující od Obřích skal na horu Šerák v Jeseníkách plánují upravit lesníci ve spolupráci s dobrovolníky a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Část modré turistické trasy se nově bude klikatit serpentinami, v průběhu několika měsíců prací nečekají výletníky na této cestě výraznější omezení.

Pracovníci Lesů ČR ve spolupráci s dobrovolníky a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) pěšinu pod vrcholem Šeráku upraví do serpentin, které budou odolnější vůči erozi, a navíc lépe schůdné. Práce začnou nyní v červnu a skončí v říjnu. Turisté na této oblíbené trase nebudou po dobu úprav omezeni.

Nynější systém jednoduchých svodnic podle Filipa Beneše z jesenické správy Lesů ČR není efektivní a jeho účinnost je nízká hlavně v úseku pěšiny vedoucí do prudkého svahu. „Voda tam unáší zeminu a místo ušlapané hlíny zůstávají na cestě jen kameny. Proto chceme spád zmírnit a erozi tak zpomalit,“ vysvětlil Beneš.

DNA analýza vlka sraženého u Olšan: po lovu v Bavorsku putoval stovky kilometrů na Hanou

V polovině ledna nalezli lidé tělo psovité šelmy nedaleko dálnice v katastru obce Olšany u Prostějova. Genetická analýza potvrdila prvotní odhady, že se jedná o uhynulého vlka. Rozbory přinesly i řadu dalších poznatků o cestě zvířete, které...

K úpravě turistické stezky bude použito dřevo zhruba ze dvou stovek smrků. Lesní dělníci z něj vytvoří prahy ve svahu a na několika místech i zábradlí, které zvýší bezpečnost turistů. „Řadu kmenů ponecháme ležet v porostu, abychom podpořili biodiverzitu,“ dodal lesní správce.

Úpravu modré trasy vedoucí od Obřích skal na Šerák posvětila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. „Eroze na turistických trasách je problémem na více místech v Jeseníkách a vítáme, když vlastníci a správci pozemků hledají možnosti, jak situaci řešit,“ řekl Vít Slezák z AOPK. Kvůli přeložení trasy bude podle něj nutné pokácet některé stromů, které by mohly ohrozit bezpečnost turistů. „Naše podmínky stanovují, že nejnutnější kácení proběhne pouze ve spodní okrajové části rezervace. Tam se nacházejí nepůvodní stejnověké porosty, kterým by prosvětlení mohlo v mnoha ohledech prospět,“ podotkl Slezák

Šerák je 1351 metrů vysoká hora v Hrubém Jeseníku, která patří mezi oblíbené turistické cíle. Na vrchol lze vyjít pěšky, nebo se nechat vyvézt sedačkovou lanovkou. Spolu se sousedním Keprníkem je Šerák součástí Národní přírodní rezervace Šerák-Keprník a také širšího území CHKO Jeseníky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Slezák

Štítky Turistika, výlet, trasa, Šerák, Lesy ČR, AOPK ČR, CHKO Jeseníky, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnější a s mírnější erozí. Příkrou trasu na horu Šerák čeká úprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.