Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Cena za přerovskou Meoptu? Více než 16 miliard, uvádí k obří transakci znalecký posudek

Investiční fond Carlyle Group odkoupil stoprocentní podíl v přerovském technologickém průmyslovém podniku Meopta-optika za 16,1 miliardy korun, uvádí znalecký posudek, zaměřený na tuto rozsáhlou transakci. Změnu vlastníka schválil minulý rok Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a fond tak předního výrobce pokročilých optických a optoelektronických systémů vlastní od loňského října.

Nadnárodní investiční fond Carlyle Group loni za stoprocentní podíl ve společnosti Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití, zaplatil bezmála 16,1 miliardy korun. Informace vyplývá z posudku, ve kterém se znalecká kancelář RSM CZ zaměřila na ocenění jmění Meopty-optika v souvislosti s její následnou fúzí s firmou Meopta. Podíl v Meoptě-optice fond koupil od rodiny Rausnitzů prostřednictvím dceřiné společnosti Prism BidCo.

Mnohamiliardová investice do železniční dopravy Olomouckém kraji finišuje. Dorazí poslední z RegioPanterů

Náročný a nákladný proces vylepšení regionální železniční dopravy v Olomouckém kraji v úterý slavnostně zakončili zástupci Českých drah na hlavním vlakovém nádraží v Olomouci. Do regionu by měly v těchto dnech zamířit poslední z 27 nových...

Znalci v posudku stanovili hodnotu jmění Meopty-optiky na 16,424 miliardy korun. Pořizovací cena stoprocentního podílu v Meoptě-optice je podle posudku evidována na hodnotě 16,059 miliardy korun. Meopta-optika se loni sloučila se svým novým stoprocentním vlastníkem - firmou Meopta, kterou kvůli nákupu přerovského podniku založil investiční fond Carlyle Group. Meopta-optika poté zanikla a nástupnickou firmou se stala Meopta. Jejím stoprocentním vlastníkem je prostřednictvím firmy Prism SecurityCo investiční fond Carlyle Group.

Společnost Meopta
Meopta je globální technologickou společností s výrobními závody v České republice a v USA. Má 1700 zaměstnanců a drtivá většina produkce jde na export do více než 70 zemí světa. Firma vyrábí pokročilé optické a optoelektronické systémy od vojenské a sportovní optiky přes polovodiče a digitální kinoprojekci až po lékařské a průmyslové aplikace. 

„Ve společnosti Meopta jsme identifikovali atraktivní příležitost investovat do vysoce kvalitního a diferencovaného podniku. Kromě jedinečného vertikálně integrovaného výrobního procesu nabízí společnost prvotřídní odborné znalosti v oblasti navrhování, výroby, montáže a testování optických komponentů a systémů a má dobré předpoklady těžit ze silných sekulárních trendů a rostoucí poptávky po svých specializovaných produktech napříč různorodými koncovými trhy,“ komentoval akvizici výkonný ředitel investičního poradenského týmu Carlyle Europe Partners Friedel Drees.

Areál Meopty v Přerově zahrnuje 140 tisíc metrů čtverečních výrobních prostor. Meopta zaměstnává 1700 lidí a 90 procent produkce exportuje. Společnost Meopta-optika v roce 2022 zvýšila čistý zisk o třetinu na rekordních 1,078 miliardy korun z 806,4 milionu korun v roce 2021. Její tržby předloni hlavně díky vysoké poptávce po optoelektronice určené pro polovodičový průmysl vzrostly o 1,364 miliardy korun na 5,038 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy. Loni od ledna do září Meopta-optika utržila 2,75 miliardy korun a měla zisk 378,2 milionu korun.

Hlavním akcionářem Meopty-optiky byl dlouho Čechoameričan Paul Rausnitz. V roce 2018 ve věku 90 let zemřel. Přerovskou firmu od té doby vlastnil synovec předchozího majitele Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz. Mezi zájemci o podíl v Meoptě byla firma Carl Zeiss a fond Carlyle Group, se kterým se vlastníci Meopty nakonec dohodli. Fondu v Česku patří start-up Phrase, který vyvíjí cloudovou platformu pro automatizaci a lepší efektivitu jazykových překladů, a také majoritní podíl v brněnském výrobci elektronových mikroskopů Tescan Orsay. V Evropě má Carlyle Group pobočky ve Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Španělsku a Velké Británii.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Meopta - optika

Štítky Podnikání, ekonomika, firma, Meopta, Meopta Přerov, zisk, průmysl, prodej Meopta, Přerov, investor, Carlyle Group, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena za přerovskou Meoptu? Více než 16 miliard, uvádí k obří transakci znalecký posudek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.