Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

FN Olomouc modernizuje vozový park. Ročně sanitky přepraví 70 tisíc pacientů

Flotilu vytížených převozových sanitek pravidelně obměňuje Fakultní nemocnice Olomouc, do vozového parku pořídila dvě nová vozidla Volkswagen Transporter. Zdravotnické zařízení má v provozu celkem 28 sanitních vozů, které v součtu za rok zvládnou při přepravě desetitisíců pacientů najezdit i více než milion kilometrů.

Převozových sanitek míří do areálu Fakultní nemocnice Olomouc každý den celá řada od různých poskytovatelů služby přepravy pacientů. V oblasti zdravotnického zařízení jezdí také domácí nemocniční sanitky, které zajišťují potřebný transport osob například k vyšetřením v rozlehlé soustavě pavilonů a pracovišť.

Snímky dopočítá umělá inteligence. V šumperské nemocnici zkracuje vyšetření na magnetické rezonanci

Technologické vylepšení v podobě AI rekonstrukčního algoritmu využívá nově šumperské nemocnice na vytíženém pracovišti magnetické rezonance. Novinka s využitím umělé inteligence zkracuje proces snímání pacienta a proces vyšetření je tak...

FN Olomouc využívá v současnosti dvacet osm sanitních vozů, se kterými jezdí pětačtyřicet řidičů koordinovaných čtyřmi dispečery. Za rok využije nemocničních sanitek 70 tisíc pacientů a kvůli vysokému vytížení vozidel je nutné auta pravidelně přikupovat a nahrazovat. Podle vedoucího Provozu dopravy FN Olomouc Radima Klimka se staří vozidel pohybuje přibližně okolo deseti let, rozsáhlejší servis starších aut je pro nemocnici nevýhodný. „V posledních letech se snažíme každý rok pořídit dvě až tři nová vozidla, tak abychom zachovali obměnu vozového parku,“ doplňuje Radim Klimek.

V minulém roce překonaly sanitky rekordní statistiky celkového nájezdu. „V součtu tachometrů všech vozů to bylo přes jeden milion kilometrů. A to vše v areálu naší nemocnice a okolí Olomouce,“ říká s úsměvem Klimek a dodává, že taková porce kilometrů je spojená se spotřebou takřka sto tisíc litrů nafty.

Ve vozovém parku má nemocnice ale i starší vozy, které i přes vyšší počet odsloužených let dál spolehlivě vozí pacienty. Nejstarší auto má 23 let, fakultka využívá i ambulance vyřazené ze služeb Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, které původně vyjížděly k zásahům spojeným s přednemocniční neodkladnou péčí. „Díky velikosti dokáží přepravit dva ležící pacienty naráz. To nebývá u těchto modelů zvykem. Přímo legendární je pak další vůz převedený od záchranné služby, jehož revírem je výhradně Dětská klinika. Je to takzvaná plyšáková sanitka Standy Mikisky, řidiče, který vozí dětské pacienty už 36 let,“ dodává mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher ke speciálním pilířům flotily sanitek olomoucké nemocnice.

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, Olomouc, FN Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, převozová sanitka, pacient, vyšetření, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FN Olomouc modernizuje vozový park. Ročně sanitky přepraví 70 tisíc pacientů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.