Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Řeku Moravu čeká přes prázdniny srážka hladiny. Úprava zastaví turistické plavby, dotkne se i přípravy veslařů

Povodí Moravy plánuje na období letních prázdnin opravu opěrných zdí v korytu řeky Bystřice v Olomouci. Pro vytvoření pracovního prostoru ve vodním toku dojde ke snížení hladiny na jezu na řece Moravě nedaleko Šantovky. Kvůli nižšímu stavu vody tak nebudou moct vyjet létě na řeku turistické Ololodě, omezení se dotkne také olomouckého veslařského klubu.

Snížení hladiny v jezové zdrži na řece Moravě v Olomouci je naplánované v termínu od 8. července do 26. srpna. Důvodem je oprava opěrných zdí v korytě řeky Bystřice, která je nad soutokem s Moravou ovlivněná vzdutím jezu. „Abychom se mohli dostat k základům zdí, bude potřeba zachovat v řece přirozený průtok. Vše je pečlivě naplánované tak, aby hladina v jezové zdrži byla snížená pouze na nezbytně nutnou dobu,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Od 8. července do 5. srpna půjde podle Chmelaře o úplnou srážku, kdy bude hladina tvořena pouze přirozeným průtokem. „V tomto období provedeme stavební práce na základech a běžně zaplavených částech zdí. Následně od 6. do 26. srpna hladinu v jezové zdrži zvedneme přibližně o metr. Na konci srpna pak zahájíme kompletní plnění jezové zdrže na provozní hladinu,“ popsal připravovaný proces mluvčí Chmelař.

Pokles hladiny bude patrný na řece Moravě od jezu až téměř ke Klášternímu Hradisku a také na Bystřici nad soutokem s Moravou. „Nejde o žádnou novinku, kterou by obyvatelé Olomouce neznali, při údržbách jezu bývá jezová zdrž také pravidelně vypuštěná. Vypouštění jezové zdrže, které zahájíme 8. července, bude velice pozvolné i s ohledem na stavební práce níže po toku v rámci IV. A etapy protipovodňových opatření Olomouce,“ připomněl mluvčí státního podniku významnou stavbu, která se letos na jaře rozběhla v olomoucké části Nové Sady.

Bouzov v zahradě. Novou odpočinkovou zónu v Javoříčku doplnily modely výletních cílů

Po dvanácti letech prošla rozsáhlou revitalizací veřejná zahrada u budovy bývalé školy v Javořícku, kde se protíná řada turistických tras. Výchozí bod pro návštěvu Javoříčských jeskyní s muzejní expozicí a bistrem má nově ve svém areálu také...

Souběh dvou akcí Povodí Moravy znemožní na dva měsíce provoz turistických plaveb v Olomouci. Ololodě v průběhu výstavby II. etapy protipovodňových opatření v širším centru hanácké metropole pluly v náhradním úseku na okraji města. Ani tato varianta nyní není možná právě kvůli budování IV. A etapy. „Letos už to bohužel nijak nelze vymyslet. Lidé se ptají, jakým způsobem to budeme řešit. Na letní období máme připravené Ološlapy pro historické poznávací jízdy městem, bude zde skvělý výklad navazující na ten z lodí. V srpnu se koryto opět napustí a bude se plout,“ říká kapitán Ololodí Šimon Pelikán. Plavby Olomouc připravují na sobotu 8. června speciální večer s hudebním programem a také představením nového přírůstku do portfolia vyhlídkových dopravních prostředků. „Během hlavní letní sezóny bude bohužel řeka Morava vypuštěna, proto jsme se rozhodli pro konání koncertu už nyní. Navážeme na něj dále až v září tradičním festivalem Řeka má duši. Vzhledem k této situaci zvu srdečně všechny Olomoučany, aby dorazili a zažili náplavku i jinak, než umožňují běžné dny,“ doplnil Pelikán k akci, na které vystoupí saxofonistka Kateřina Janečková známá jako KJ Sax či olomoucký kytarista Lukáš Mareček.

V několikaletém azylu na pískovně v Grygově trénovali při budování protipovodňových opatření sportovci z Veslařského klubu Olomouc, prázdninová manipulace s hladinou jejich domovské řeky se dotkne také jejich činnosti. „Na pravidelnou srážku vody jsme zvyklí, probíhá každý rok kvůli teplárně. Druhá srážka nám na měsíc omezí přípravu na podzimní část sezony. Pokud bude stav vody takový, jaký je v povoleních, tak budeme moct používat pouze úsek řeky od jezu po soutok s Bystřičkou, což je nějakých pět set metrů. Místo 1800 metrů budeme přibližně na jedné třetině volné dráhy. Dál se pro nízký stav vody nedostaneme,“ popisuje předseda úspěšného oddílu Martin Dostál.

Ten zároveň doufá, že se potřebné úpravy na Bystřici stihnou v plánovaném termínu. „V povolení je uvedeno, že v případě velké vody, by se omezení o dobu velké vody prodloužilo. V září už by nám srážka hladiny zasahovala i do závodní sezony. Takže je to pro nás i určité období nejistoty. Jde opět o komplikaci, je škoda, že se tato vodní stavba neudělala současně s minulým omezením,“ míní zástupce olomouckých veslařů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Plavby Olomouc

Štítky Stavba, oprava, opěrné zdi, řeka Bystřice, řeka Morava, snížení hladiny, Povodí Moravy, Ololoď, Ološlap, turistika, výlet, výletní plavby Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

"Poručíme větru, dešti !"

Sobota, 8. června 2024, 09:35Odpovědět

Řeku Moravu čeká přes prázdniny srážka hladiny. Úprava zastaví turistické plavby, dotkne se i přípravy veslařů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.