Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomouc schválila sloučení Moravské filharmonie a Moravského divadla. Je to hanebnost, spílali odpůrci

Po dlouhé diskusi, místy plné emocí, dnes olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Kritici radnici spílali, že je to hanebnost, město argumentuje hlavně hospodárností, stabilitou do budoucna a ubezpečuje, že obě značky i symfonický orchestr zůstanou zachovány.

Dva senátoři, bývalí muzikanti, odboráři, ale i opozice se dnes pokoušeli odvrátit sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie Olomouc. Zněla slova o úpadku kultury, umlčování klasické hudby nebo degradaci na provinční město. Projevily se emoce a občas i urážky.

"Chtěl bych vás poprosit, než budete hlasovat, nechte si to projít v hlavě a představte si, že jde o osmdesát let práce desítek a stovek lidí. Zničit druhý nejstarší symfonický orchestr v republice škrtnutím pera je hanebnost," prohlásil například bývalý houslista filharmonie Jiří Peštuka.

Opozice upozorňovala na to, že nejsou přesně vyčíslené úspory, není jasné, komu sloučení prospěje, a neexistuje jasná odpověď, že úspor nelze dosáhnout i bez sloučení. Celá koncepce podle kritiků neobsahuje výhled, zda město bude muset šetřit, propouštět nebo divadlo a filharmonii více dotovat. Proti sloučení se postavilo pět tisíc lidí v petici včetně řady osobnostní české kultury.

Z brožury k nové sezoně Moravské filharmonie Olomouc zmizely tradiční příspěvky některých ambasadorů, kteří se kriticky vyjadřovali ke sloučení filharmonie a divadla. Odbory to považují za cenzuru, vedení filharmonie argumentuje tím, že oficiální...

"Vůbec to není připravené, vytvořili jste slupku bez základu. Váš původní záměr byl, že to děláme proto, abychom ušetřili. Ale jenom posloucháme slova o udržitelnosti bez jakékoliv cifry nebo ekonomického ukazatele. To přece není možné, abychom takto rozhodovali. Máte zřizovací listinu, harmonogram, ale nemáte jediný ekonomický ukazatel, jediné číslo, kterým byste to doložili," zlobila se například opoziční zastupitelka Markéta Záleská (SPOLU).

Zastupitelé podle ní dostali pouze kalkulace nákladů na sloučení.

Náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák (Pro Olomouc a Piráti) kritiku odmítl. "Zásadním omylem je to, že se tady něco ruší a omezuje. Naší hlavní premisou a zadáním je zachování kultury. My v tuto chvíli předkládáme zřizovací listinu, která hovoří o dvou orchestrech, ne o jednom. Bude zachován provoz pod uměleckými značkami Moravské divadlo a Moravská filharmonie. Chceme nastavit vizi a koncepci fungování do budoucna, aby byla dlouhodobě udržitelná. Garantujeme zachování kulturní služby, nebavíme se o úsporách, ale o úspornosti a hospodárnosti. Analýza označila nejhospodárnější řešení, které nyní předkládáme," prohlásil.

VIDEO: Olomoučtí filharmonici vystoupili proti spojení s divadlem, protestní koncert zaplnil letňák

Proti připravovanému sloučení s Moravským divadlem Olomouc se za podpory řady osobností kulturní scény vymezili velkým koncertem v letním kině olomoučtí filharmonici. Do amfiteátru dorazilo na akci s dobrovolným vstupným přibližně 2500 diváků, na...

Tichák zároveň odmítl výtky o devastaci kultury, protože první, co současná koalice po nástupu na radnici udělala, bylo to, že přidala finance jak divadlu, tak filharmonii. Po schválení zákona o veřejné kulturní instituci bude navíc větší šance dosáhnout na dotace.  

"Rada města si nechala zpracovat celou řadu analýz a potkala se s celou řadou odborníků. Zřizovací listina dává dostatečně silný prostor k tomu, aby se zaměstnanci symfonického orchestru nemuseli obávat, že by neměli pracovní smlouvy. Nic nerušíme, vedeme věcnou a odbornou diskusi o uspořádání městem zřizovaných organizací," dodal primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Nic se nebude měnit například ani na zahraničních turné, kde bude i v budoucnu figurovat značka Moravská filharmonie.

Po několika hodinách diskusí zastupitelstvo nakonec sloučení Moravské filharmonie Olomouc a Moravského divadla Olomouc od ledna příštího roku schválilo. "Příspěvková organizace Moravská filharmonie Olomouc se slučuje do příspěvkové organizace Moravské divadlo Olomouc," stojí v usnesení. Nově vzniklá organizace bude mít název Moravské divadlo a Moravská filharmonie.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravská filharmonie Olomouc

Štítky sloučení, divadlo, filharmonie, Olomouc, kritika, úspory, ekonomika, zastupitelstvo, kultura, orchestr, Viktor Tichák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc schválila sloučení Moravské filharmonie a Moravského divadla. Je to hanebnost, spílali odpůrci  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.