Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Lidé se rozčilují nad stavem dvou koní ve výběhu na Hloučele. Je to jen stáří, uklidňují chovatelé

Stav dvou koní v oblíbené jízdárně Cavalo v lesoparku Hloučela v Prostějově začali řešit lidé na sociálních sítích, kde se objevily fotografie vyhublých a na první pohled zubožených zvířat. Chovatelé však rázně vysvětlují, že koně mají vše, co potřebují, důvodem jejich stavu je stáří.

"Takhle se starají o koně u Cavala v Prostějově. Nemají se na čem pást, jejich výběh tvoří jenom bahno, celý den na ně svítí slunko, nemají se kam schovat do stínu. Všichni koně jsou extrémně podvyživení a o jejich hnisavé oči se očividně nikdo nestará," podivila se například Vilča Dujkova.

Celá věc je byla nahlášená na veterině, ke kritice se přidaly další rozhořčení lidé. "V sobotu jsem jela jen kolem na kole a říkala jsem si to samé, že se mi zdají strašně hubení, a myslím, že ani ten věčný hluk, co tam je, jim moc nepřispívá," přidala se například Barbora Jurenková. Další lidé kritizovali nevhodný terén nebo to, když se koním snažili dát trochu natrhané čerstvé trávy, a obsluha je vyhnala.

Jízdárna Cavalo spolu s venkovní restaurací patří k oblíbeným cílům Prostějovanů, kteří si na Hloučelu chodí odpočinout, zaběhat nebo se jen tak projít s dětmi. Cavalo nabízí také vyjížďky na koních pro děti. 

Vychrtlý kůň v olomouckém cirkusu pobouřil na sítích. Je starý, nic těžkého nedělal, říká principál

Značné rozhořčení vzbudily snímky na sociálních sítích zachycující výrazně vyhublého koně s vystupujícími žebry v cirkusové manéži. Fotky z olomoucké show Cirkusu Humberto u řady lidí vyvolaly pohoršení, podle ředitele cirkusu se jedná o staré...

Chovatelé však rázně vysvětlují, že koně mají všechno, co potřebují, střídavě se pasou na trávě, ve výběhu nebo jsou ve stáji. "O koně se starám přes dvacet let, mají dostatek všeho, seno, slámu, obilí a mají svůj režim, ráno a dopoledne do výběhu, přes oběd jsou ve stáji, kde odpočívají a odpoledne ve výběhu," objasnila chovatelka Jana Mačáková.

Důvodem jejich sešlosti je pouze stáří. "Jsou to koníci stařečci, co mají už třicet let. Na lidský věk je to tak kolem devadesáti. Narodili se tady, závodili a také zestárli a stejně jako staří lidé mají problémy s úbytkem svalů. Krmíme je už jen granulemi a máčeným senem," vysvětluje chovatelka.

Veterina už celý chov koní zkontrolovala, na místě byla i policie. Chovatelka nyní uvažuje o tom, že na plot ve výběhu vyvěsí leták, ve kterém celou situaci okolo koní podrobně vysvětlí a objasní, aby se lidé za nějaký čas opět nedivili.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Vilča Dujkova

Štítky koně, týrání, stáří, stížnosti, chov, veterinární správa, Hloučela, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se rozčilují nad stavem dvou koní ve výběhu na Hloučele. Je to jen stáří, uklidňují chovatelé  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.