Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Podvodníci za covidu falšovali faktury, přišli si na miliony korun podpory. Policie obvinila osm lidí a šest firem

Olomoučtí kriminalisté obvinili osm lidí a šest firem kvůli dotačním a daňovým podvodům, celková škoda je téměř 30 milionů korun. Obvinění například vystavovali fiktivní faktury, a v době pandemie koronaviru tak získávali nezákonně dotace na podporu firem.

Případ policisté vyšetřují pro podezření ze spáchání trestných činů poškození finančních zájmů Evropské unie, dotačního podvodu a zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. "Mimo jiné se jednalo o nákup zboží například pro pořádání hudebních akcí jako pódia, nákladní automobily, na základě veřejné zakázky z období od 2019 do 2021. Další trestná činnost souvisela s dotačním programem covid, při které obvinění vystavovali nepravdivé faktury o svých nákladech a obratech před a v době pandemie," uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Podle zprávy z Úřadu evropského veřejného žalobce jde o dvě společnosti poskytující vybavení pro hudební akce. Společnosti vlastněné stejnou osobou získaly prostředky z evropských dotací na nákup vybavení pro výrobu koncertů, včetně pódií, audiovizuální techniky a nákladních aut. "Příjemci prostředků ale podle vyšetřování simulovali požadované veřejné zadávací řízení, které se neuskutečnilo, a pomocí řetězce firem zatajili původ zařízení a nafoukli jeho cenu. Podezřelí se také údajně vyhýbali placení DPH u některých nákupů," stojí ve zprávě.

Podezřelí jsou kromě neoprávněného získávání podpory z dotačních programů v době pandemie koronaviru rovněž vyšetřováni pro nepravdivé uvádění vzdělávacích aktivit a zaměstnávání osob za účelem získání dotací z Evropského sociálního fondu. Celková škoda je téměř 30 milionů korun, skoro polovina jsou evropské dotace. 

Muž ze Šumperska se nepoučil, už podruhé naletěl podvodníkům na internetu. Stálo ho to milion

Pětašedesátiletý muž ze Šumperska se nepoučil. Před pěti lety ho podvodníci připravili o necelých sto tisíc korun a letos o rovný milion, z toho 900 tisíc byly půjčky. V obou případech za tím byla vymyšlená legenda týkající se kybernetické měny.

Třem obviněným hrozí až deset let vězení, zbývajícím osm. Kriminalisté kvůli případu tento týden v úterý a ve středu provedli celkem 15 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků. Podílelo se na nich 150 policistů. Uskutečnily se ve městech Chrudim, Praha, Přerov, Ostrava a Uherské Hradiště, v bytech podezřelých a v prostorách prověřovaných firem.

Kriminalisté zajistili majetek za devět milionů korun. Šlo o hotovost, bankovní účty a tři nákladní auta, ale i audio a video zařízení. Obvinění vinu popírají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky podvod, EU, dotace, covid, obvinění, policie, nákladní automobil, Evropská unie, pandemie, Úřad evropského veřejného žalobce, Chrudim, Praha, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci za covidu falšovali faktury, přišli si na miliony korun podpory. Policie obvinila osm lidí a šest firem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.