Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Žirafí mládě bojovalo v olomoucké zoo dva týdny o život. Samec se narodil přidušený bez sacího reflexu

Dva týdny bojovalo v olomoucké zoo o život žirafí mládě, které se narodilo koncem května přidušené. Malý samec zůstal ležet, špatně dýchal, neudržel vzpřímenou hlavu a neměl sací reflex. Ošetřovatelé dokonce nevyloučili eutanázii. Mládě díky jejich úsilí nakonec svoji životní bitvu vyhrálo a dne se zdá, že už všechny komplikace překonalo.

Žirafí samec se narodil 30. května v 17:37, den před svými 14. narozeninami ho porodila samice žirafy Rothschildovy jako své třetí mládě. Od předchozího porodu ovšem uplynula delší doba, protože v olomoucké zoo bylo rozmnožování žiraf pozastaveno. Zřejmě z tohoto důvodu porod provázely komplikace. Matka měla zhoršenou průchodnost porodních cest, mládě přišlo na svět přidušené a s otokem mozku.

"Malý samec zůstal ležet, nehýbal se, po resuscitaci špatně dýchal z důvodu zalití dýchacích cest plodovou vodou, neudržel vzpřímenou hlavu, nekoordinoval pohyby ani polohu, překrvené oči na podněty nereagovaly, nebyl u něj patrný sací reflex. Po základním ošetření dostal sondou do žaludku mlezivo. Porodní hmotnost kolem 75 kilogramů svědčila pro běžnou hmotnost zdravého žirafího novorozence," uvedla veterinární lékařka Lenka Chrastinová.

Ošetřovatelé se rozhodli vrátit mládě do života. "To znamenalo probdít s ním několik nocí, neustále ho zvedat a vodit. Trpělivě, oddaně," popisuje mluvčí zoo Iveta Gronská. Pokud by komplikace přetrvávaly, ošetřovatelé věděli, že by musela přijít eutanázie, mládě by nemělo šanci začlenit se do stáda.

Dvacátý mravenečník v Zoo Olomouc: roztomilé mládě se zatím rozkoukává v zázemí zahrady

O dvoutýdenní mládě pečuje samice mravenečníka čtyřprstého ve skrytu zázemí Zoo Olomouc. Malý mravenečník podle odborníků dobře prospívá a při vážení se mohl na chvíli ukázat i před objektivem fotoaparátu. Odchov mravenečníků je poměrně složitý,...

"Rádi bychom na tomto případu ukázali, že i pro nás jsou některá rozhodnutí velmi těžká. Zvířata utrácíme až po vyčerpání veškerých ostatních možností, současně musíme zastupovat přírodu, abychom v konečném důsledku nepodporovali vymizení živočišného druhu z naší planety, ale zajistili životaschopnou populaci pro další generace," vysvětluje ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Stav malé žirafy se naštěstí pomalu zlepšoval. Edém mozku ustupoval a mládě se po malých krůčcích zotavovalo. Nejprve začalo dýchat, objevil se sací reflex, s pomocí se postavilo. Začalo chodit, lehat a vstávat, pít ve stoje, zlepšoval se mu zrak. "Jak čas plynul, sameček začal poskakovat, cválat, pozorovat okolí. V těchto dnech lze říci, že je na nejlepší cestě stát se plnohodnotným členem stáda," potvrdila mluvčí zoo.

Žirafa Rothschildova je ohrožená vyhubením. V roce 2018 v přírodě žilo 1399 jedinců, současné počty hovoří už jen o stovkách. Ohrožena je především těžbou ropy. Ve 103 zoologických zahradách v Evropě je nyní 170 samců a 252 samic. Za posledních rok došlo jen k 25 porodům.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky žirafa, mládě, otok, porod, komplikace, boj, život, ohrožení, vyhubení, žirafa, Evropa, Olomouc, zoo, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žirafí mládě bojovalo v olomoucké zoo dva týdny o život. Samec se narodil přidušený bez sacího reflexu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.