Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

FOTOGALERIE: Zchátralému místnímu nádraží v Prostějově svitla šance na obnovu. Město již plánuje využití

Zchátralému místnímu nádraží v Prostějově, kterému hrozilo bourání, svitla šance na záchranu. Město se dohodlo se správou železnic, že zdevastovanou budovu převezme, a už plánuje její využití. Mluví se o knihovně, archivu, návratu pošty.

Radní Prostějova po několika letech jednání se Správou železnic bezúplatný převod budovy místního nádraží do majetku města schválili. Železničáři, kteří celý objekt nechali zpustnout, si kladou řadu podmínek. 

"Město se například zaváže k tomu, že po dobu 20 let nepřevede budovu do vlastnictví třetích osob nebo že bude užívat objekt k veřejnému účelu," potvrdila náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS). Celou transakci musí ještě schválit městské zastupitelstvo.

Poté bude následovat odstěhování drážní technologie a rekonstrukce budovy, kterou město předběžně plánuje na roky 2027 a 2028. "V první řadě se musí opravit střecha. Dvacet let tam nesmí bát komerční využití, budovu však můžeme pronajímat, ale výnosy musí jít zpátky. Variant využití je několik, doufám, že oprava je otázkou dvou tří let, maximálně čtyř," řekl primátor Prostějova František Jura (ANO).

Budova místního nádraží v Prostějově neodmyslitelně patří k celé městské čtvrti, zprávy o tom, že Správa železnic chce objekt zbourat, vzbudili před několika lety obrovskou vlnu nevole a kritiky.  

"Doufejme, že budova zůstane zachovaná, protože patří k historii našeho města, i když není památkově chráněná. Chceme ji využít pro veřejnost. Jednali jsme s Českou poštou, jestli by se tam nemohla vrátit pobočka, hypoteticky by mohla být pro knihovnu a archiv. Pracujeme na tom," potvrdil náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO).

Dělníci v Olomouci opravili jen půlku ulice. Kvůli plynu, celkovou rekonstrukci město teprve chystá

Velkou pozornost Olomoučanů nyní budí Kosinova ulice a nábřeží Přemyslovců, kde dělníci udělali nový asfalt pouze na polovině vozovky. Zbylá část zůstala v desolátním stavu. Radnice vysvětluje, že šlo o výměnu plynovodu, kdy se výkopy musí...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky místní nádraží, záchrana, bourání, Správa železnic, Prostějov, ANO 2011, Milada Sokolová, ODS, František Jura, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Zchátralému místnímu nádraží v Prostějově svitla šance na obnovu. Město již plánuje využití  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.