Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Ve vojenském prostoru Libavá vybuchla munice, jeden voják zemřel, osm lidí je zraněných

, aktualizováno 17. června 2024, 16:47

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku dnes před polednem vybuchla munice. Jeden voják zemřel. Na místě bylo dalších sedm vojáků a jeden civilní zaměstnanec zraněných, mají lehká a středně těžká zranění. Na Libavou jede ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

"Během výbuchu ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá zemřel jeden voják z povolání. Dalších sedm vojáků z povolání a jeden občanský zaměstnanec bylo převezeno do vojenské a fakultní nemocnice v Olomouci. Rodiny zraněných a zemřelého vojáka byly vyrozuměny. Veřejnost budeme o dalším vývoji informovat, nyní prosíme o trpělivost," uvedla krátce před půl čtvrtou odpoledne Armáda ČR na sociálních sítích.

Na Libavou jeden ministryně obrany Jana Černochová. "Výbuch, k němuž dnes došlo ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, je tragickou událostí, jejíž příčina je a bude předmětem vyšetřování. Bohužel tato událost si vyžádala jednu oběť na lidském životě a několik raněných. Myslím na všechny pozůstalé zemřelého vojáka a také na všechny raněné. Přeji jim, aby se co nejdříve uzdravili a vyvázli bez vážných následků. Mířím na místo výbuchu, abych se bezprostředně seznámila s jeho následky a poděkovala všem složkám za profesionální zásah," uvedla ministryně na sociálních sítích.

Pole ministerstva obrany výbuch nastal krátce po jedenácté hodině. "Došlo k výbuchu zatím nespecifikované munice ve Výcvikovém prostoru Libavá, konkrétně v prostoru trhací jámy Čermná. Munice vybuchla během plánovaného výcviku pyrotechniků. Na místě bylo zraněno sedm vojáků z povolání a jeden občanský zaměstnanec. Jeden voják na místě bohužel zemřel. Všichni byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí," uvedl mluvčí ministerstva obrany David Polák.

Vojenská policie, který událost vyšetřuje, již zahájila úkony v trestním řízení.

Na místě zasahovala olomoucká krajská záchranná služba. "Vzhledem k tomu, že se jedná o vojenský prostor a o armádu, nemohu sdělit bližší informace. Mohu jen potvrdit, že olomoucká záchranná služba u této události zasahuje, máme tam dvě posádky z Olomouce a na místě vypomáhá také letecká záchranná služba z jiného kraje," řekla po poledni mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

"Řešíme vážnou nehodu ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, kde vybuchla zatím blíže neurčená munice. Na místě jsou bohužel zranění. Snažíme se poskytnout co nejrychlejší pomoc, zasahuje vrtulník záchranné služby. Událost řeší Vojenská policie," uvedla po poledni také Armáda ČR na sociálních sítích.

Na místě zasahovali hasiči. "Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů zasahovaly u události ve VÚ Libavá. Ve spolupráci se složkami IZS jsme zajistili místo události a v případě potřeby jsme poskytovali součinnost," potvrdila mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Dva ze zraněných přepravil do zdravotnických zařízení vrtulník. Mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher uvedl, že kromě fakultní zranění putovali také do Vojenské nemocnice Olomouc, jeden člověk byl ošetřen na místě.

"Dva zranění pacienti jsou hospitalizováni na Traumatologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc a jsou mimo bezprostřední ohrožení života. S ohledem na jejich blízké a po dohodě s Armádou ČR nebudeme v tuto chvíli poskytovat další bližší informace k jejich stavu," sdělil mluvčí nemocnice.

Na území vojenského prostoru dnes od 7:30 probíhal výcvik, uzavřeny jsou některé komunikace a vojenský újezd informoval o zvýšením hluku. Výcvik měl končit nejpozději v 18:30 hodin.

Nácvik spolupráce na Libavé. Ve vojenském prostoru u Olomouce se připravují čeští a američtí vojáci

Jedno z největších společných cvičení české a americké armády probíhá v těchto dnech ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku. Do alianční nácvikové akce s označením Immediate Response 2024, neboli okamžitá reakce, se zapojilo 800 příslušníků...

V minulosti například v červenci 2021 utrpěli zranění dva vojáci při sanaci bývalého vojenského prostoru Brdy, kteří čistili od munice bývalou pěchotní střelnici Kolvín. Při manipulaci ale jedna střela vybuchla. Těžce zraněný voják po dvou týdnech podlehl zraněním, explozi přežil pyrotechnik ze ženijního pluku v Bechyni, který později před soudem čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti a hrozilo mu až pětileté vězení. Obžaloba ho vinila z toho, že jako hlavní pyrotechnik nesprávně identifikoval nalezenou dělostřeleckou munici jako náhradní a při manipulaci s ní porušil předpisy.

Pyrotechnik s mnohaletou praxí u armády, včetně účasti na zahraničních misích v Afghánistánu, ale u soudu uvedl, že na skládku nechal přemístit jen nalezenou dělostřeleckou munici bez výbušniny. Výbuch vysvětloval tím, že zraněný voják zřejmě našel ještě jinou střelu, nikomu to ale neohlásil a střelu se sám snažil demontovat. Ta ale explodovala. Soudy pyrotechnika osvobodily.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky výbuch, úmrtí, zranění, munice, vojáci, vojenský újezd, Libavá, zdravotnická záchranná služba, Olomouc, Olomoucký kraj, armáda, Vojenská nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

To se zase někdo vrtal v tom v čem neměl, jako v 99% případů. Zítra se bude uvádět že za to mohli Čuk a Gek

Pondělí, 17. června 2024, 13:31Odpovědět

Ve vojenském prostoru Libavá vybuchla munice, jeden voják zemřel, osm lidí je zraněných  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.