Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Jediný bazén na Jesenicku projde opravou. Olomoucký kraj poskytne České Vsi 150 milionů korun

Česká Ves na Jesenicku opraví krytý plavecký bazén, který patří mezi k nejstarším v Česku a je jediný celém v regionu. Na opravy přispěje Olomoucký kraj dotací 150 milionů, dvacet milionů korun dá obce a osmdesát milionů Sdružení měst a obcí Jesenicka.

Bazén v České Vsi nedaleko hranic s Polskem je jediným zařízením svého druhu v horském okrese Jeseník. Zastaralá technologie ale prodražuje jeho provoz. Kvůli milionovým provozním nákladům musel být bazén loni přes léto uzavřen, plavání pro veřejnost bylo obnoveno na podzim. Podle hejtmanova náměstka Romana Macka (ODS) byl bazén v České Vsi postaven v takzvané akci Z a už je v provozu 53 let. "Za tu dobu se tam nic nezměnilo," uvedl Macek, podle kterého v okruhu 50 kilometrů od České Vsi žádný takto velký bazén není.

Letitý bazén v České Vsi tak využívají lidé z širokého okolí. "V dopoledních hodinách je plně obsazen základními a mateřskými školami pro povinnou výuku v plavání, v odpoledních hodinách zde plave široká veřejnost, plavecký oddíl, rafťáci, vodáci a jiné sportovní a zájmové organizace. Slouží i pro turistický ruch pro celé Jesenicko," uvedla zpráva pro krajské zastupitele, kteří dotaci schválili.

Rekonstrukce a modernizace pětadvacetimetrového bazénu v České Vsi má být zahájena letos na podzim a dokončena v roce 2026. Starostka Jeseníku a předsedkyně Sdružení měst a obcí Jesenicka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) zastupitelům řekla, že obce už jednají s bankami o poskytnutí úvěru na tuto investici.

Náprava ošizených oprav z korupční kauzy Autostráda už nebude tak dlouhá, ubezpečuje starosta Litovle

Náprava ošizených oprav v Litovli z korupční kauzy Autostráda už nebude tak dlouhá, jako když se původní rekonstrukce dělala. Práce na dlouhou dobu zablokovaly dopravu ve městě, řidiči se museli potýkat s uzavírkami a omezeními. Podle starosty by...

Česká Ves na plánovanou rekonstrukci bazénu získala stavební povolení. Projekt počítá s modernizací budovy bazénu i pořízením moderní technologie, díky které nebude provoz areálu tak nákladný. "Projekt je uváděn jako rekonstrukce z důvodu technického, ale z 99 procent to v podstatě bude novostavba," podotkl starosta České Vsi Petr Mudra (Naše obec), podle kterého bazén slouží 40 tisícům obyvatelům Jesenicka i turistům.

Nejbližší plavecké bazény jsou až v Šumperku či Bruntálu. Radnice v Jeseníku řadu let plánovala, že s pomocí peněz EU investuje 200 milionů korun do nového akvaparku. Zastupitelstvo ale tento projekt v roce 2014 po dlouhé diskusi nakonec zamítlo. Do jeho přípravy Jeseník mezitím vložil 20 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vodnisvet-ceskaves.cz

Štítky plavecký bazén, oprava, dotace, okres Jeseník, Olomoucký kraj, Česká Ves, Jeseník, rekonstrukce, projekt, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediný bazén na Jesenicku projde opravou. Olomoucký kraj poskytne České Vsi 150 milionů korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.