Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomoucká radnice bude přispívat na kastraci kocourů a sterilizaci koček. Majitelé mohou získat až 800 korun

Až osm set korun dostanou od olomoucké radnice chovatelé koček a kocourů, kteří nechají své zvíře sterilizovat nebo vykastrovat. Magistrát si od toho slibuje snížení počtu divokých koček na území města. Radnice bude také toulavé kočky odchytávat.

Každý žadatel může v jednom kalendářním roce požádat o příspěvek na kastraci jednoho kocoura 400 korun nebo sterilizaci jedné kočky 800 korun. Podmínkou je bydliště v Olomouci a faktura za zákrok provedený veterinářem.

"Tuto novou službu pro Olomoučany budeme následně vyhodnocovat a zavedeme také kontrolní mechanismy, aby se příspěvek nedal zneužívat," uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Město bude také odchytávat polodivoké venkovní kočky, a bránit tak vytváření kočičích kolonií.

Vedoucí odboru životního prostředí na olomoucké radnici Petr Loyka připomněl, že krmení toulavých koček může být i přes dobrý úmysl přestupkem znečištění veřejného prostranství. "Nejsem příznivcem přikrmování koček, mnohem lepší je přispět útulku nebo si kočku adoptovat," uvedl Loyka.

Dospělá kočka může mít ročně dva až tři vrhy, což je v průměru deset až patnáct koťat. Toulavé kočky chytají ptáky a ryby. Podle odborníků by si měl každý před pořízením zvířete předem uvědomit, jestli je schopen se o něj postarat. "Dokud si tuto základní věc každý, kdo plánuje pořízení zvířete, nepromyslí, budeme mít stále přeplněné útulky. Každé vyhozené domácí zvíře, trávící v lepším případě svůj život v útulku, kde má šanci, že si jej někdo vezme, je výsledkem selhání konkrétního člověka. Zvířata ale nejsou hračky," nabádá Loyka.

Roční náklady na chytání a kastraci koček přesahují v Olomouci půl milionu korun. Na sterilizaci koček a kastraci kocourů už několik let přispívá například radnice v Prostějově.

Dělníci v Olomouci opravili jen půlku ulice. Kvůli plynu, celkovou rekonstrukci město teprve chystá

Velkou pozornost Olomoučanů nyní budí Kosinova ulice a nábřeží Přemyslovců, kde dělníci udělali nový asfalt pouze na polovině vozovky. Zbylá část zůstala v desolátním stavu. Radnice vysvětluje, že šlo o výměnu plynovodu, kdy se výkopy musí...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky kočka, kocour, kastrace, radnice, sterilizace, dotace, odchyt, chovatel, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká radnice bude přispívat na kastraci kocourů a sterilizaci koček. Majitelé mohou získat až 800 korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.