Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Tropy přicházejí, na jihu kraje mohou teploty překročit třicítku. Koupaliště jsou v pohotovosti

Na jihu Olomouckého kraje dnes teploty mohou překročit třicítku, tropy meteorologové předpovídají i na další dny. Koupaliště a přírodní nádrže jsou v pohotovosti, lidé by měli dodržovat pitný režim a vyhnout se velké zátěži.

Výstraha meteorologů na vysoké teploty platí pro Hranice, Konici, Lipník nad Bečvou, Litovel, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk a Uničov. Odpoledne by ručička teploměru mohla překročit  31 stupňů Celsia. 

"Je to vysoká zátěž na lidský organismus a je nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučujeme dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách, nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci zvláště v zaparkovaných automobilech," varují meteorologové.

Ve čtvrtek by teploty mohly vyšplhat až na 27 stupňů. "V pátek bude skoro jasno až polojasno, k večeru místy bouřky. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 stupňů," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Petr Drobek u ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Náprava ošizených oprav z korupční kauzy Autostráda už nebude tak dlouhá, ubezpečuje starosta Litovle

Náprava ošizených oprav v Litovli z korupční kauzy Autostráda už nebude tak dlouhá, jako když se původní rekonstrukce dělala. Práce na dlouhou dobu zablokovaly dopravu ve městě, řidiči se museli potýkat s uzavírkami a omezeními. Podle starosty by...

Provozovatelé koupališť a přírodních nádrží jsou v pohotovosti. Voda v Poděbradech u Olomouce je na stupni jedna, naopak v Plumlovské přehradě na Prostějovsku jsou už sinice. "Poslední rozbory vody z Plumlovské přehrady z pláže U Vrbiček prokázaly zhoršenou jakost vody, ukazatel je 3, oranžový smajlík, což znamená mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. Po koupání doporučujeme se osprchovat," nabádá mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. Otevřený je akvapark v Prostějově, i když zatím bez vodních atrakcí.

Na Přerovsku jsou oblíbené lom Výkleky nebo jezera v Tovačově, otevřena jsou kromě toho koupaliště v Penčicích, zatím jen o víkendu, a v areálu na Kopaninách. "Jak dlouho sezona potrvá, bude záviset na počasí. Počítáme ale s ukončením letního provozu v neděli 15. září," nastínil jednatel společnosti Sportoviště Přerov Petr Kouba.

V Přerově se lidé mohou koupat celou sezónu sedm dní v týdnu, koupaliště Penčice bude do prázdnin fungovat ve víkendovém provozu, od července bude otevřeno každý den.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Domovní správa Prostějov

Štítky tropy, teploty, varování, výstraha, meteorologové, koupaliště, Olomoucký kraj, Přerov, Olomouc, Prostějov, vodní nádrž Plumlov, Penčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropy přicházejí, na jihu kraje mohou teploty překročit třicítku. Koupaliště jsou v pohotovosti  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.