Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Padesátimetrový bazén v Prostějově už podpořily stovky obyvatel. Chtějí vyvolat referendum

Několik stovek obyvatel Prostějova už podepsalo petici za padesátimetrový bazén. Zdejší Tělovýchovná jednota tak chce vyvolat referendum. Radnice plánuje postavit pouze pětadvacetimetrový bazén. Jde o jednu z největších investic v novodobé historii města.

"Záměr TJ Prostějov se nijak nemění a v současné době probíhá sběr podpisů k iniciaci referenda. Těch se již v prvním týdnu sběru sešlo několik set. Aby referendum mohlo být vypsáno, je zapotřebí sesbírat alespoň 3443 podpisů, tedy deset procent voličů v seznamu pro město Prostějov," uvedl trenér Jakub Jílek z TJ Prostějov, který je členem přípravného výboru pro místní referendum. Zvýšení počtu drah z osmi na deset, které nyní navrhuje město, podle něho nezajistí dostatečnou kapacitu bazénu pro plavce a veřejnost.

Primátor Prostějova František Jura (ANO) naopak míní, že plánovaná délka bazénu 25 metrů je adekvátní velikosti Prostějova. Stavba padesátimetrového bazénu by podle radních byla až o čtvrt miliardy dražší a znamenala by výrazné zadlužení města.

Úpravu projektu bazénu, která zvýší počet plaveckých drah z osmi na deset, příští týden projedná zastupitelstvo. "Je to kompromis mezi pohledem města a nároky našeho plaveckého oddílu. Jsem rád, že se nám i díky diskusi s šéftrenérem prostějovských plavců Lukášem Kousalem podařilo nalézt přijatelné řešení. Náš dialog bude pokračovat a my jsme připraveni naslouchat plaveckému oddílu i v dalších věcech spojených s novou stavbou a jejím vybavením," uvedl Jura v mimořádném vydání radničních novin zaměřeném na stavbu bazénu.

Místo osmi deset drah. Prostějov ustupuje kritikům, délka nového bazénu však zůstane stejná

Po nesouhlasu a kritice přichází vedení města Prostějova s plánem vybudovat větší plavecký bazén, než původně zamýšlelo. Délka by zůstala stejná, počet drah by se rozšířil z osmi na deset. Prostějovští plavci a opozice by však raději chtěli...

Kousal ale tvrdí, že podporuje variantu s drahami dlouhými 50 metrů. "V ČR je padesátek málo a dostat se na ně není jednoduché. Jak jsem řekl na jednání i panu primátorovi, právě výhodou Prostějova je velký bazén v menším městě. V nabídce je rozvoj celého Prostějova a regionu. Snahou nejen nás, ale i města by mělo být rozvíjet město a spolupracovat, ne házet klacky pod nohy a stavět proti sobě lidi," uvedl Kousal, který je členem výboru pro vypsání referenda.

V mimořádném vydání radničních novin stavbu bazénu komentují radní podporující pětadvacetimetrovou variantu. Opozice, která se snaží prosadit projekt s padesátimetrovými drahami, prostor nedostala. "V Prostějově je to tak, že občané si platí radniční listy, kde jim vedení města všechno "vysvětlí". A když je potřeba přitlačit s propagandou, vyjde speciální vydání. Jako třeba teď o bazénu," uvedl na sociálních sítích opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Stavbu bazénu si dala prostějovská koalice do programového prohlášení. Začít by mohla příští rok na jaře a podle odhadu bude stát 550 milionů korun. Zhruba polovinu nákladů město zaplatí ze svých zdrojů, zbytek pokryje úvěr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domovní správa Prostějov

Štítky referendum, petice, Prostějov, plavecký bazén, délka, plavci, TJ, radnice, František Jura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padesátimetrový bazén v Prostějově už podpořily stovky obyvatel. Chtějí vyvolat referendum  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.