Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

V celém Olomouckém kraji dnes večer hrozí velmi silné bouřky s větrem, kroupami a přívalovým deštěm

V celém Olomouckém kraji dnes meteorologové varují před velmi silnými bouřkami, které mohou doprovázet silný vítr, velké kroupy a přívalové deště. Místy může napršet až 70 milimetrů srážek a vyloučeny nejsou ani lokální povodně.

Výstraha na velmi silné bouřky platí v celém Olomouckém kraji dnes od 19 hodin do zítřka do 6 hodin ráno. Meteorologové očekávají nárazy větru až kolem 90 kilometrů za hodinu, větší kroupy o průměru přes dva centimetry a přívalový déšť, kdy může napršet kolem 50 milimetrů, při opakovaných bouřkách ojediněle i 70 milimetrů. Intenzivní srážky mohou způsobit prudké rozvodnění menších vodních toků. 

Vyloučeny nejsou ani zatopení suchých koryt, podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Ve specifickém terénu se může vyskytnout i přívalová povodeň.

Tropy přicházejí, na jihu kraje mohou teploty překročit třicítku. Koupaliště jsou v pohotovosti

Na jihu Olomouckého kraje dnes teploty mohou překročit třicítku, tropy meteorologové předpovídají i na další dny. Koupaliště a přírodní nádrže jsou v pohotovosti, lidé by měli dodržovat pitný režim a vyhnout se velké zátěži.

"Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazy padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Je nutné zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty. Při řízení vozidla v bouřce je třeba snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně a nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst," varují meteorologové.

Počasí ovlivňuje zvlněná studená fronta, která bude postupovat k východu. "Dnes bude polojasno, večer od západu místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i velmi silné. Nejvyšší teploty 28 až 31 stupňů. Později večer očekáváme i velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V sobotu bude dopoledne zataženo s deštěm, odpoledne většinou polojasno s teplotami 22 až 25 stupňů. V neděli bude jasno až polojasno s teplotami 21 až 25 stupňů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky výstraha, bouřka, kroupy, vítr, déšť, Olomoucký kraj, přívalový déšť, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V celém Olomouckém kraji dnes večer hrozí velmi silné bouřky s větrem, kroupami a přívalovým deštěm  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.