Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Z rozvodněné Moravy hasiči vylovili deset vodáků včetně pěti dětí. Pro další ženu musel přiletět vrtulník

, aktualizováno 22. června 2024, 20:32

Z rozvodněné Moravy dnes hasiči lovili dvě skupiny vodáků, pod kterými se převrátily lodě. Celkem zachraňovali deset lidí včetně pěti dětí, někteří z nich se drželi stromů, aby je silný proud neodnesl. Další žena vypadla z lodi a narazila do stromu. Musel pro ni přiletět vrtulník.

Hasiči zachraňovali dvě skupiny vodáků, se kterými se převrátily kánoe, na řece Moravě u Mladče na Olomoucku.

"Po nočních bouřkách rozvodněný tok plný naplaveného dřeva působil problémy na několika místech, události ohlásili náhodní kolemjdoucí. S pomocí člunu jsme nejprve vytáhli rodinu, která z lodi přepadla do vody a v proudu se se dvěma dětmi držela stromů zasahujících do koryta. Pomohli jsme jim do člunu a poté je přepravili na břeh," popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Druhá hasičská posádka se člunem pomohla jiné skupině, která se rovněž převrhla do rozvodněné řeky a nemohla se dostat bezpečně na břeh. "Postupně jsme je v řece vyhledali a pomohli jim do člunu a na břeh. Celkově jsme zachránili z rozbouřeného toku deset lidí, z toho pět dětí. Všichni byli podchlazení, ale nezraněni. Poskytli jsme jim tepelný komfort a dopravním automobilem jsme je přepravili do Litovle," uvedla mluvčí.

Zasahovali profesionální hasiči s dobrovolnou jednotkou z Loštic. Kromě toho už dopoledne u Leštiny do Moravy vypadla z lodi žena a narazila do stromu. Na břeh ji vytáhli vodáci, kteří přivolali záchranáře a hasiče. 

"Po resuscitaci byla přepravena LZS do nemocnice. S ohledem na stav toku a množství naplavených kmenů jsme kontaktovali Povodí Moravy, pomocí těžké techniky byly stromy odstraněny. Po dobu zásahu naše jednotka varovala vodáky, aby řeku nesplouvali kvůli možnému nebezpečí. Důrazně doporučujeme vodákům, aby přizpůsobili své plány aktuálnímu stavu řeky a nepřeceňovali své schopnosti a zkušenosti," varuje mluvčí hasičů.

Hořící odpadky v Lukavici komplikovaly zásah hasičů. Muž je nanosil do bytu, sedm lidí se muselo evakuovat

Odpadky komplikovaly dnes ráno zásah hasičů v Lukavici na Šumpersku. Do bytu je nanosil muž, plameny se díky nim rychle šířily. Hasiči museli evakuovat sedm lidí, jeden člověk se nadýchal kouře. Škoda je přes 1,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Morava, záchrana, vodák, loď, zranění, vrtulník, strom, řeka, deště, Olomoucký kraj, Mladeč, řeka Morava, Povodí Moravy, Litovel, Loštice, Leština

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z rozvodněné Moravy hasiči vylovili deset lidí včetně pěti dětí. Pro další ženu musel přiletěl vrtulník  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.